Izraeli adatok szerint kevésbé véd a Pfizer oltás a delta variánssal szemben

A Pfizer és a BioNTech Covid-19 elleni vakcinája mindössze 39%-os hatékonyságot mutatott a delta variáns ellen a legfrissebb izraeli mérések szerint, ugyanakkor 91%-ban akadályozta meg a súlyosabb tünetek kialakulását és 88%-ban a kórházba kerülést.

Az izraeli egészségügyi minisztérium által közölt új, 39%-os hatékonysági mutató – mely június 20. és július 17. közötti adatokat dolgoz fel, nem publikált esetszámok mellett – lényegesen alacsonyabb, mint a korábbi 64%-os becslés és az Egyesült Királyságban mért adatoknak is ellentmond, a britek felmérése szerint ugyanis a Pfizer oltása 88%-ban hatékony a tünetes megbetegedés kialakulása ellen.

“Tudatában kell lennünk annak, hogy a vakcinák hatékonysága idővel csökken” – mondta Dr. Isaac Bogoch, a torontói egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó professzora, aki azt is hangsúlyozta, hogy a súlyos megbetegedések kialakulását továbbra is sikeresen akadályozza meg az oltás, ezzel pedig elkerülhető, hogy a hidegebb hónapokban túlterhelődjenek a kórházak.

“Fel kell készülnünk arra is, hogy az embereknek idővel szükségük lehet egy harmadik – booster – oltásra”. Erre egyébként az oltást gyártó cégek, a Pfizer és a BioNTech is felhívta nemrég a figyelmet, kutatási adataik szerint a booster-oltás 5-10-szeresére növelte az antitestek számát a szervezetben. Azt is hozzátették, hogy már kidolgoztak egy továbbfejlesztett oltást is, amely kifejezetten a delta variáns tüskefehérjéjét célozza – ennek az oltóanyagnak a klinikai tesztjei a tervek szerint augusztusban meg is kezdődnek.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »