Ezúttal Dél-Ázsia kapott nagy pofont a járványtól

Magyarország 69 ponttal a harmadik a Nikkei japán gazdasági napilap listáján, amely a világ 120 országát rangsorolja aszerint, hogy hol mennyire sikeres a koronavírus-járvány kezelése. A legrosszabb helyzetben jelenleg Thaiföld és Vietnam áll az összesítés szerint, egyaránt 22 ponttal. 

A világ legnagyobb példányszámú gazdasági újsága havonta frissített listáján három mutató, a járványkezelés, az átoltottság mértéke és a koronavírussal összefüggő társadalmi korlátozó intézkedések szerint rangsorolja a világ országait. Az összesítés a Nikkei COVID-19 Recovery Index nevet kapta, azaz a  helyreállás állapota áll a lista fókuszában, nem a járvány lefolyásának súlyossága az adott országban, így nem számol például a koronavírus következtében elhunytak számával, sem a múltbéli fertőzési adatokkal.

Az előző havi 5. helyezés után Magyarország az augusztusi rangsorban a 3. helyre lépett előre, Kína és Új-Zéland mögé. az éllovas Kína 74 pontot kapott, Új-Zéland 69,5 pontot, Magyarország pedig 69 pontot. A korlátozások lazítása – eltörlése szempontjából éllovas, de még mindig több mint 6 millió (!), azaz a világon a legtöbb aktív fertőzöttel rendelkező Egyesült Államok 54 ponttal a 46. helyre került, míg az aktív fertőzöttek szempontjából jelenleg második (közel 1,3 millió aktív eset) Nagy-Britannia 50 ponttal 60. lett a rangsorban.

Japán 44.5 ponttal a 48. helyről a 83. helyre zuhant vissza a növekvő fertőzésszámok miatt, az olimpiát rendező szigetországban szerdán új rekordot ért el a napi fertőzések száma 14.207-tel, melyből csak Tokióban 4166 esetet regisztráltak. Ennek következtében a kormány kiterjesztett vészhelyzetet hirdetett a főváros környékén és Oszakában.

Thaiföld és Vietnam osztozik az utolsó helyeken, Thaiföld csütörtökön 20.920 új esetről számolt be, ez volt az eddigi legnagyobb napi növekmény a járvány kitörése óta. Érdekes látni, hogy míg a dél-ázsiai országokat a járvány előző hullámai szinte alig érintették, a jelenlegi hullám hirtelen és erőteljesen csapott le. Thaiföldön az aktív fertőzöttek száma az első hullám csúcsán 5000 körül, a második hullámban 7000 körül tetőzött, idén augusztusban viszont bőven 200 ezer fölé ért ez a mutató.

Aktív koronavírus-fertőzöttek száma Thaiföldön. Forrás: Worldometers

Vietnamban is hasonló a helyzet, az előző hullámokat néhány száz aktív esettel vészelte át az ország, tegnap viszont már 131 ezer aktív fertőzöttet regisztráltak.

A teljes Nikkei COVID-19 Recovery Index összesítés ezen a linken érhető el.

Forrás: Nikkei / Worldometers

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »