A járvány utáni fellendülés a piszkos energia iránti keresletet is növeli

Az optimisták abban reménykednek, hogy a járvány utáni (?) gazdasági fellendülés lökést ad a világszintű dekarbonizációs törekvéseknek, és számos kormányzat hozott is intézkedéseket annak érdekében, hogy a jövőben tisztább energiaforrásokból fedezzük a globális szükségletet. 

Európában az évtized végéig 55%-kal tervezik csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-ben mért szintekhez képest, Japán pedig július 21-én bejelentette, hogy 2030-ig az ország energiaszükségletének kielégítését biztosító energiamixben a fosszilis üzemanyagok arányát a 2019-es 76%-ról 41%-ra csökkentenék.

A nagy szavak ellenére azonban a valóság másképp fest, a fosszilis üzemanyagok iránti kereslet növekszik. 

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency) legutóbbi jelentése szerint az elektromos áram iránti globális kereslet 2021-ben 5%-kal, 2022-ben pedig további 4%-kal fog nőni. Ennek a pótlólagos keresletnek a kielégítése 45%-ban fosszilis üzemanyagok felhasználásával történik majd meg 2021-ben és ez az arány 2022-re is csak 30%-ra csökken. Összehasonlításképpen: 2019-ben a pótlólagos áramigény mintegy 25%-át fedezték fosszilis energiahordozókkal.

Az amerikai gazdaság élénkülése erős keresletet támasztott a cseppfolyós földgáz iránt, Ázsiában és Európában pedig a forró időjárás növelte az áramellátási igényeket. Eközben pedig a szén piaca is fellendült, az árazás alapjául szolgáló egyik szénfajta ára kilőtt, tonnánkénti árfolyama 50 dollárról 150 dollárra ugrott. Ennek egyik oka, hogy Kína elektromos áramigényét nagymértékben még mindig a szén fedezi.

De nemcsak Kínában, az Egyesült Államokban sem akarják még feladni a szénfelhasználást. Az Amerikai Energiainformációs Hivatal becslése szerint a hazai áramellátásban a szén aránya 26%-ra nő idén a 2020-as 22%-ról. A német Commerzbank elemzői szerint pedig idén csúcsra futhat a globális acéltermelés, amihez szintén sok szenet égetnek el.

A 2007 és 2009 közötti pénzügyi válság után sokan abban reménykedtek, hogy a világ energiaszükséglete tartósan csökkenni fog, ez azonban hiú ábrándnak bizonyult. Nagyon úgy tűnik, hogy ez a koronavírus-járvány esetében sem lesz másképp: az energiaigény folyamatosan nő, és sok országban továbbra is a szén és egyéb fosszilis energiahordozók adják a “megoldást”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Economist

https://www.instagram.com/p/CSHPnSVNYyI/

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »