Az EU új klímacélja: 2030-ig 60 százalékos csökkentés

Ambiciózus klímajavaslatot szavazott meg az Európai Parlament: a nagy többséggel elfogadott uniós klímarendelet értelmében az EU-tagországoknak 2030-ig a korábban javasolt 40 százalék helyett 60 százalékkal kell csökkenteniük az üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat az 1990-es referenciaértékhez képest.

A brüsszeli testület 392 szavazattal, 161 ellenszavazattal és 142 tartózkodás mellett fogadta el a határozatot, amelynek célja, hogy jogilag kötelezővé tegye azt a törekvést, hogy az EU 2050-ig éghajlatsemlegessé váljon.

Az eredeti tervben 40 százalékos csökkentés szerepelt, de az Európai Bizottság a rendelet módosítására vonatkozó indítványban már 55 százalékot javasolt. Ezt azonban az uniós parlamenti képviselők még tovább emelték – 60 százalékra -, mivel véleményük szerint ez az arány tudja csak biztosítani, hogy az EU jó úton haladjon a 2050-re kitűzött klímasemlegesség felé.

Amint a szakpolitikai területért felelős tagállami minisztereket tömörítő tanácsban megszületik a közös álláspont, az EP készen áll arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat a tagországokkal. Az EU vezetői a jövő heti csúcstalálkozójukon a klímacélokkal kapcsolatban is egyeztetést folytatnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »