Kamatlábat emel az MNB?

A jegybankelnök nyilatkozata szerint kamatemelés jöhet Magyarországon. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és Virág Barnabás alelnök is arról beszélt az utóbbi napokban, hogy a monetáris politikai fordulat akár már júniusban elkezdődhet.

Matolcsy György tegnap kiemelte, hogy a legnagyobb veszély az infláció tartós megemelkedése, amely veszélyeztetheti a kilábalást a járványhelyzetből. Ezért az MNB szigorító lépésre szánhatja el magát, ami kamatlábemelést jelent.

Az MNB alapkamat alakulása. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek. Forrás: MNB

A májusi ülésen a tanács nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60%-os szintjét, és a kamatfolyosó sem változott. Legutóbb tavaly júliusban változott az alapkamat, akkor 15 bázisponttal csökkentették. Előtte júniusban szintén 15 bázisponttal mérsékelték a kamatot, amely 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon. A Matolcsy-elnöki érában még egyszer sem került sor kamatemelésre, az MNB legutóbbi kamatemelése 2011 januárjában történt.

Az elemzői várakozások szerint ma 0,60%-ról 0,85%-ra emelhetik az alapkamatot.

Egy korábbi MNB nyilatkozat szerint viszont az inflációs kiugrások csak ideiglenesek lesznek és 2022 első negyedévétől a 3 százalékos cél körül fog stabilizálódni.

„Hazánkban 2021 második negyedévében a bázishatások, az üzemanyagárak emelkedése, a jövedéki adó további emelése és a gazdaság újraindításával jelentkező keresleti – kínálati súrlódások miatt inflációs kiugrások jelentkeznek, ugyanakkor az inflációs várakozások horgonyzottsága mellett alappályánk szerint nem valószínűsíthetőek másodkörös hatások. A gazdasági helyreállással és a mérsékelt külső inflációs környezettel összhangban az infláció 2022 első negyedévétől ismét a 3 százalékos cél körül stabilizálódik,” – nyilatkozott az MNB.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.
Forrás: MNB

Tehát a kérdés, hogy június 22-én kamatlábat emel-e az MNB, továbbra is fennáll. Mindazonáltal izgalmas lesz az ülés, amely valószínűleg nagyobb volatilitásra készteti majd a forintot. A kamatdöntés ma 14:00-kor kerül publikálásra, a magyar fizetőeszköz jelenleg enyhén erősödik az euró (EUR) az amerikai dollár (USD) és a svájci frank (CHF) ellenében.

Forrás: XTB

Kockázati felhívás
A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelvének 24. cikkének (3) bekezdése szerinti marketingkommunikációnak minősül, továbbá nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom képviseli szakértőink általános véleményét, és nem veszi
figyelembe az egyéni résztvevők (olvasók és nézők) személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét.
Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az említett információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 78%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát.
XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »