A félvezetőhiány miatt csökkentette GDP-várakozását a müncheni ifo

A globális alapanyag-beszállítói láncban jelentkező fennakadásokra hivatkozva rontotta kissé idei németországi GDP-növekedési előrejelzését a müncheni ifo gazdaságkutató intézet.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) honlapján szerdán megjelent prognózisában megállapítja, hogy a fertőzésszám csökkenésének és az átoltottsági arány növekedésének köszönhetően megindulhat a korlátozó intézkedések fokozatos visszavonása, és így már semmi nem állhat a kereskedelemben és a kontaktus-intenzív szolgáltatóipari ágazatokban a gazdasági aktivitás lendületes fellendülésének az útjába.

Átmenetileg azonban fékező erőt fejtenek ki a feldolgozóipari ágazatokra a globális beszállítói láncokban jelentkező fennakadások. A fennakadások elsősorban az alapanyagellátást, ezen belül is leginkább az autóipar elektronikai alkatrész ellátását érintik hátrányosan. A német bruttó hazai termék ezért a márciusi prognózisban jelzettnél 0,4 százalékponttal kisebb mértékben, 3,3 százalékkal növekedhet az idén az ifo legfrissebb becslése szerint.

Az idei lassulást azonban jövőre már bőven behozza a német gazdaság: a 2022-es GDP-növekedési előrejelzését az ifo a márciusihoz képest 1,1 százalékponttal megemelte 4,3 százalékra.

Az ifo szakértői szerint a német gazdaság a koronavírus-válság miatt 2020 és 2022 között 382 milliárd euró bruttó hazai terméket veszít azzal a feltételezéssel élve, hogy a válság nélkül évi 1,2 százalékkal növekedett volna. A német GDP 2020-ban 4,8 százalékkal csökkent.

Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúrakutatója a munkaerőpiacon is javulást vár az év hátra lévő részében. Május végén a becslések szerint még 2,3 millió alkalmazott volt részmunkaidős foglalkoztatásban, az ifo becslése szerint számuk jövőre már mindössze 100 ezerre fog csökkenni, a munkanélküliek száma pedig az idei év végén 2,7 millió, 2022 végén 2,4 millió lesz. A munkanélküliségi ráta a tavalyi 5,9 százalékról az idén 5,8 százalékra, jövőre pedig 5,2 százalékra csökkenhet.

A német export az idén 10,4 százalékkal, az import pedig 11,4 százalékkal nő az elmúlt évihez képest az ifo számításai szerint.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »