Ötödik hónapja gyorsul az infláció Németországban

Májusban már az ötödik hónapja gyorsult az infláció Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden kiadott végleges adatai alapján. 

Az éves fogyasztói árindex értéke az előzetessel megegyezően 2,5 százalék lett májusban az áprilisi 2,0 százalék után. Májusban az előző havihoz képest szintén az előzetes értékkel megegyezően, 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az áprilisi 0,7 százalékos havi áremelkedés után.

Az árucikkek éves bázison 3,1 százalékkal drágultak. Ezen belül a legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedtek, 10,0 százalékkal az áprilisi 7,9 százalékos éves áremelkedés után. Az energiaárak emelkedéséhez az alacsony bázisérték is hozzájárult, ami leginkább a fosszilis energiahordozók árának emelkedésében mutatkozott meg. A fűtőolaj éves bázison 35,4 százalékkal, az üzemanyagok 27,5 százalékkal drágultak.

Energiaárak nélkül az éves infláció 1,8 százalékos volt májusban Németországban, a fűtőolaj és az üzemanyagok leszámításával pedig 1,6 százalékos. Az élelmiszerek ára az átlagnál kevésbé emelkedett májusban, 1,5 százalékkal az áprilisi 1,9 százalékos emelkedés után. A szolgáltatások 2,2 százalékkal drágultak éves bázison májusban Németországban.

Az uniós összehasonlításra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi bázison 0,3 százalék, éves bázison 2,4 százalék volt májusban az áprilisi 0,5 és 2,1 százalék után.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »

Még jobban megszűrik a turistákat a horvátok

Hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk. Az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is, a részleteket pénteken ismertetik.

Read More »