Az IBM elnöke szerint két évig is elhúzódhat a globális chiphiány

A globális félvezetőpiacon kialakult hiány, amely az autóiparban és a termelőcégek körében már hónapok óta érezteti hatását, akár két évig is eltarthat – mondta Jim Whitehurst a BBC-nek. A nyomást pedig csak fokozza, hogy a világgazdaság a járványhelyzet csillapodásával párhuzamosan gyorsulni kezdett.

A termelési és keresleti egyenlőtlenségek extrém mértékűek, az okostelefonoktól a játékkonzolokon át az autóiparig mindenkit érint, nagy a lemaradás – nyilatkozta Whitehurst a BBC World Business News-nak.

„Így őszintén, az a véleményem, hogy pár év el fog telni, mire a kínálati oldal fel tud zárkózni a keresleti oldalhoz és a globális chiphiány minden vetülete rendeződik.”

Whitehurst elmondta azt is, hogy az IBM-nél jelenleg azt vizsgálják, hogyan tudják párhuzamosan kiépíteni a megnövekedett igények kielégítésére szolgáló gyártási kapacitást és meghosszabbítani egyes komputertechnológiák élettartamát vagy újrahasznosítani azokat.

Az AlixPartners tanácsadó cég szerint a chiphiány csak az autógyártóknak 110 milliárd dolláros bevételkiesést jelent majd az idei évben. Januárban még 60,6 milliárd dolláros éves bevételkieséssel számoltak, tehát a kilátások azóta jelentősen romlottak.

IBM Quantum Hummingbird processzor. Fotó: Connie Zhou / IBM

A globális chiphiány kialakulása nagyrészt a járványra vezethető vissza, mert miközben a lezárások miatt sok gyártó és beszállító visszafogta vagy szüneteltette termelését, addig  – ugyanígy a lezárások következtében – a játékkonzolok és okostelefonok iránti kereslet megugrott. Középtávon pedig az sem enyhít a helyzeten, hogy az autókba egyre több számítógépes rendszer van beépítve, ez a trend pedig az elektromos járművek terjedésével csak erősödni fog.

A teljes cikk angol nyelven a Capital.com oldalán olvasható.

Próbálja ki a tőzsdei kereskedést a Capital.com-nál!
A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.  
Kockázati figyelmeztetés
Az ezzel a szolgáltatóval CFD-kereskedelmet folytató lakossági befektetők 78,77%-a veszteséget szenved. Gondolja át, hogy megéri-e megkockáztatnia a veszteséget. A különbözeti (CFD) ügyletekkel folytatott kereskedés kockázatos, és adott esetben a befektetett tőke teljes egészét is elveszítheti. A lehetséges veszteség nagysága a letét összegére korlátozódik.
A határidős OTC-instrumentumokkal végzett tranzakciók kockázatosak, és nemcsak nyereséget, hanem veszteségeket is eredményezhetnek. A múltbeli nyereség nem garantálja a jövőbeli nyereséget. Vegye igénybe a Capital.com képzési szolgáltatásait a kockázatok megértéséhez, még mielőtt kereskedni kezdene.
A Capital Com (UK) Limited egy Angliában és Walesben 10506220 cégjegyzékszám alatt bejegyzett társaság. A vállalat tevékenységét a brit pénzügyi felügyelet, a Financial Conduct Authority (FCA) engedélyezte és szabályozza 793714-es regisztrációs szám alatt.
A Capital Com SV Investments Limited egy HE 354252 cégjegyzékszám alatt bejegyzett ciprusi társaság. A vállalat a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság (CySEC) 319/17 szám alatt kibocsátott engedélye alapján és szabályozásának megfelelően folytatja tevékenységét. Capital Com SV Investments Limited, cégjegyzékszám: 354252, bejegyzett cím: 28 Octovriou 237, Lophitis Business Center II, 6. emelet, 3035, Limassol, Ciprus.

Friss hírek