Hét országban már tesztelik az uniós zöldigazolványt

Az Európai Unió által létrehozott zöldigazolvány, mely az unión belüli utazások megkönnyítését szolgálja majd, hivatalosan július 1-jétől lesz elérhető, de hét ország egy hónappal hamarabb megkezdte a bevezetést és már tesztelik az új rendszert.

Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország már e hét keddtől elérhetővé tette az uniós igazolványt állampolgárai számára, mely azt hivatott igazolni, hogy az adott személy

  • megkapta a koronavírus elleni oltást
  • érvényes, 72 órán belüli negatív teszteredménnyel rendelkezik vagy
  • átesett a betegségen

A fenti országok szintén június 1-től az országba érkező turisták esetében is elfogadják az uniós zöldigazolványt, bár az uniós szabályozás meglehetősen nagy teret engedett az egyes tagállamoknak a saját hatáskörben történő szabályozásra. Például annak ellenére, hogy az uniós javaslat szerint a PCR-tesztek mellett az antigén gyorsteszteket is el kellene fogadni az igazolvány kiállításához, ezt a tagállamoknak nem kötelező betartani, saját hatáskörben dönthetnek úgy, hogy – oltás hiányában – július 1. után  is csak PCR-teszttel engedik az országba történő belépést.

Szintén ilyen kérdés, hogy mely oltásokat ismerik majd el érvényesként az egyes tagállamok, hiszen az EMA által elfogadott oltások kötelező elismerésén túl nincs egységes szabályozás, ami többek között a Magyarországon Sinopharm vagy Szputnyik vakcinával beoltottak helyzetét teheti problémássá, utóbbi oltásokat ugyanis az EMA még nem hagyta jóvá. A jelenlegi szabályozás szerint az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy a WHO által jóváhagyott oltásokat is elismerik (ide tartozik a Sinopharm), de uniós szinten ez nem feltétlenül fog érvényesülni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: NYTimes / Kitekintő / Európai Bizottság

Friss hírek