Megkezdődött a 12 éven felüliek oltása Magyarországon

Bár a járványhelyzet folyamatosan javul, Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, ezért a védőoltás felvétele különösen fontos. Az oltásra regisztráltak száma 5 375 000, és 92 százalékuk már meg is kapta az oltását. Megkezdődött a 12-15 év közötti korosztály beoltása is.

Tegnap újabb 107 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, az aktív fertőzöttek száma 44 364-re csökkent, kórházban 349 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 53-an vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, ugyanakkor Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, aminek következtében az oltási kampányban szintén jól álló Nagy-Britanniában is négy héttel el kellett tolni a teljes újranyitást.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Megkezdődött a kiskorúak oltása is, már több mint 32 ezer gyermek regisztrált a 12-15 éves korosztályból, és közülük több mint kétszázat be is oltottak.

Budapest, 2021. június 15.
Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján június 15-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható, de egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető. A kormányzati honlap felhívja a figyelmet arra is, hogy az oltást igazoló alkalmazás, amely kiváltja a védettségi igazolványt, mobiltelefonra ingyenesen letölthető.

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, de minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben is.

A közterületen felállított kivetítőkön a szabadtéri meccsnézés nem minősül rendezvénynek, arra a vendéglátó teraszokra vonatkozó szabályok irányadók, így védettségi igazolvány nélkül is lehet ott tartózkodni, és élvezni a foci Eb-t.

Forrás: MTI / koronavirus.gov.hu

 

Friss hírek