Nem közeledtek az álláspontok Putyin és Michel telefonbeszélgetése során

A Covid-19 terjedése elleni küzdelem és az utasforgalom kölcsönös engedélyezésének kérdéseit, valamint a Szputnyik V orosz vakcina uniós bejegyzésének perspektíváját beszélte meg telefonon egyebek között Vlagyimir Putyin orosz elnök és Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

A felek emellett megvitattak egy sor aktuális nemzetközi kérdést is. Putyin hangsúlyozta, hogy noha Oroszország és az EU továbbra is jelentős üzleti partnere egymásnak, a kétoldalú kapcsolatok nem nevezhetők kielégítőnek. A moszkvai tájékoztatás szerint a tárgyaláson kifejezésre jutott, hogy közös érdekeket szolgálna a pragmatikus és tiszteletteljes együttműködéshez való visszatérés. A felek fontosnak nevezeték az együttműködés aktivizálását az olyan konkrét területeken, mint az egészségügy, a klímaváltozás és a regionális konfliktusok megoldása.

A Kreml szerint Putyin kontraproduktívnak minősítette az unió Fehéroroszországra gyakorolt, kibővített szankciós nyomását, csakúgy, “mint egészébe véve minden olyan kísérletet, amely e szuverén ország belügyeibe való beavatkozásra irányul”.

Putyin visszavágott a fehérorosz légtér bojkottja miatt

Kitiltják az EU légteréből a fehérorosz gépeket

Charles Michel

Az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok romló tendenciája csak akkor változhat meg, ha Moszkva felhagy bomlasztó magatartásával – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében hétfőn.

Michel elmondta, hogy a telefonbeszélgetés során mindenekelőtt az Európai Tanács álláspontját ismertette az EU és Oroszország közötti kapcsolatokat illetően. Emlékeztetett: a tagállami vezetők elítélték az EU tagállamai és más országokkal szemben kifejtett “jogtalan, provokatív és bomlasztó” orosz tevékenységeket. Kiemelte: az Európai Unió egységének üzenetét közvetítette a Kreml számára a tekintetben, hogy az EU szolidáris az érintett országokkal.

“Az Európai Unió és Oroszország kapcsolatának alacsony szintje, vagy annak további romlása egyik félnek sem érdeke” – fogalmazott.

A fehéroroszországi helyzettel összefüggésben Michel ismertette, hogy az Európai Tanács tagjai május végi csúcstalálkozójukon újabb büntetőintézkedések bevezetésében állapodtak meg Fehéroroszországgal szemben, és abban, hogy szankciókkal sújtanak fehérorosz tisztségviselőket is válaszként arra, hogy a fehérorosz hatóságok minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét Sofia Sapegát.
Közölte azt is, hogy az Európai Unió pénteken megállapodott: megtiltja a fehérorosz légitársaságok számára, hogy átrepüljenek az EU légterén és hozzáférjenek az unió területén fekvő repülőterekhez.

A hegyi-karabahi helyzettel kapcsolatban a felek megvitatták az orosz és az azeri elnök, valamint az örmény kormányfő 2020. november 9-i és 2021. január 11-i közös nyilatkozataiban foglaltak további következetes végrehajtásának fontosságát. A két vezető prioritásként nevezte meg a térség gazdasági és közlekedési kapcsolatai blokkolásának feloldását és a lakosság humanitárius problémáinak rendezését.

Michel támogatásáról biztosította a folyamatban lévő munkát, többek között azt, amelyet az EBESZ minszki csoportjának társelnökei (Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország) végeznek.

Az “Ukrajna belső válságáról” folytatott eszmecsere során mindkét fél megállapította, hogy a 2015-ös minszki intézkedéscsomag “továbbra is a rendezés alternatíva nélküli alapja marad”. Putyin hangsúlyozta, hogy Kijevnek maradéktalanul végre kell hajtania a korábban elért megállapodásokat, mindenekelőtt azt, hogy tárgyalásba bocsátkozik Donyeckkel és Luhanszkkal,  és hogy jogrendjébe foglalja Donyec-medence különleges státusát.

Charles Michel ezzel szemben megismételte: az EU továbbra is támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, és hangsúlyozta Oroszország kötelezettségét a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtásában.

Michel egyebek mellett közölte azt is, hogy véleményt cseréltek a koronavírus-járvány hatásairól és legyőzésének fontosságáról is. Egyetértettek abban, hogy a világjárvány elleni küzdelem sikere érdekében világszerte mindenki számára elérhetővé kell tenni a hatékony koronavírus elleni védőoltásokat – közölte az Európai Tanács elnöke.

Michel és Putyin legutóbb március 22-én folytattak telefonbeszélgetést. Az Európai Tanács elnöke akkor azt hangsúlyozta, hogy az Oroszországgal fennálló kapcsolatok csak akkor javíthatók, ha tartós előrelépés történik olyan kérdésekben, mint a minszki megállapodások végrehajtása, a tagállamok elleni hibrid és kibertámadások leállítása, valamint az emberi jogok tiszteletben tartása.

A beszélgetés során felvetődött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügye is. Ezzel kapcsolatban Charles Michel megismételte az EU korábbi felszólítását, amely szerint az orosz hatóságoknak szabadon kell engedniük az ellenzéki politikust és átlátható vizsgálatot kell folytatniuk az ellene elkövetett mérgezéses merényletkísérlet feltárására.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek