Vadászgéppel kényszerítettek leszállásra egy Ryanair járatot Fehéroroszországban

A fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka személyes utasítására kellett Minszkben leszállnia egy Athénból Litvánia fővárosába, Vilniusba tartó utasszállító gépet, 170 utassal a fedélzetén. Az ok: a gépen utazott egy fehérorosz ellenzéki aktivista.

A járat már majdnem elérte Litvánia légterét, amikor irányt változtatott és egy Mig-29-es vadászgép a fehérorosz főváros, Minszk repülőterére kísérte.

A fehérorosz hatóságok itt őrizetbe vették a 26 éves Roman Protasevich ellenzéki bloggert, aki egy körözési listán szerepelt a tavalyi Lukasenka elleni tömegtüntetések óta, melyek a kérdéses tisztaságú választások után szerveződtek. Az Európai Unió azóta sem ismerte el Lukasenkát Fehéroroszország legitim elnökének, de az országban kialakult helyzeten ez semmit nem változtatott.

Lukasenka elnök elleni tüntetés Minszkben. Forrás: Pixabay.com

  • Kapcsolódó cikkeink:

Fehéroroszország: hat év börtön dobolásért

Négy hete zajlanak a tüntetések Fehéroroszországban

A most letartóztatott Roman Protasevich tavaly november óta Vilniusban élt. Litvánia elnöki tanácsadója Asta Skaisgiryte közölte, hogy az akció, mellyel a 12 nemzet utasait szállító gépet földre kényszerítették, előre megtervezettnek tűnt. A litván elnök Gitanas Nauseda elítélte a történteket, Protasevich szabadon bocsátást követelte és nemzetközi fellépést sürgetett annak érdekében, hogy ilyen, a polgári repülést megzavaró események ne ismétlődhessenek meg.

A teljes cikk a CNBC oldalán, angol nyelven olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »