Vadászgéppel kényszerítettek leszállásra egy Ryanair járatot Fehéroroszországban

A fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka személyes utasítására kellett Minszkben leszállnia egy Athénból Litvánia fővárosába, Vilniusba tartó utasszállító gépet, 170 utassal a fedélzetén. Az ok: a gépen utazott egy fehérorosz ellenzéki aktivista.

A járat már majdnem elérte Litvánia légterét, amikor irányt változtatott és egy Mig-29-es vadászgép a fehérorosz főváros, Minszk repülőterére kísérte.

A fehérorosz hatóságok itt őrizetbe vették a 26 éves Roman Protasevich ellenzéki bloggert, aki egy körözési listán szerepelt a tavalyi Lukasenka elleni tömegtüntetések óta, melyek a kérdéses tisztaságú választások után szerveződtek. Az Európai Unió azóta sem ismerte el Lukasenkát Fehéroroszország legitim elnökének, de az országban kialakult helyzeten ez semmit nem változtatott.

Lukasenka elnök elleni tüntetés Minszkben. Forrás: Pixabay.com

  • Kapcsolódó cikkeink:

A most letartóztatott Roman Protasevich tavaly november óta Vilniusban élt. Litvánia elnöki tanácsadója Asta Skaisgiryte közölte, hogy az akció, mellyel a 12 nemzet utasait szállító gépet földre kényszerítették, előre megtervezettnek tűnt. A litván elnök Gitanas Nauseda elítélte a történteket, Protasevich szabadon bocsátást követelte és nemzetközi fellépést sürgetett annak érdekében, hogy ilyen, a polgári repülést megzavaró események ne ismétlődhessenek meg.

A teljes cikk a CNBC oldalán, angol nyelven olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Biden sakkozna az üzemanyagadóval

Joe Biden amerikai elnök szerdán arra kérte az amerikai kongresszust, hogy 3 hónapra függessze fel az üzemanyagokra kivetett szövetségi adót, amivel a Fehér Ház a magas inflációt igyekszik letörni, valamint azt kívánja demonstrálni, hogy az amerikai kormány figyel az emelkedő árak családi költségvetésekre gyakorolt negatív hatására - jelentette a The Washington Post című amerikai napilap szerdán.

Read More »

Újra 13 ezer pont alatt jár a DAX

A DE30 legutóbbi próbálkozása a csökkenő trend megtörésére nem járt sikerrel, a hangulatromlás oka ismét a recessziótól való félelem. Jerome Powell, a Fed elnöke ma az amerikai szenátus előtt fog beszélni féléves meghallgatása keretében.

Read More »