Vadászgéppel kényszerítettek leszállásra egy Ryanair járatot Fehéroroszországban

A fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka személyes utasítására kellett Minszkben leszállnia egy Athénból Litvánia fővárosába, Vilniusba tartó utasszállító gépet, 170 utassal a fedélzetén. Az ok: a gépen utazott egy fehérorosz ellenzéki aktivista.

A járat már majdnem elérte Litvánia légterét, amikor irányt változtatott és egy Mig-29-es vadászgép a fehérorosz főváros, Minszk repülőterére kísérte.

A fehérorosz hatóságok itt őrizetbe vették a 26 éves Roman Protasevich ellenzéki bloggert, aki egy körözési listán szerepelt a tavalyi Lukasenka elleni tömegtüntetések óta, melyek a kérdéses tisztaságú választások után szerveződtek. Az Európai Unió azóta sem ismerte el Lukasenkát Fehéroroszország legitim elnökének, de az országban kialakult helyzeten ez semmit nem változtatott.

Lukasenka elnök elleni tüntetés Minszkben. Forrás: Pixabay.com

  • Kapcsolódó cikkeink:

A most letartóztatott Roman Protasevich tavaly november óta Vilniusban élt. Litvánia elnöki tanácsadója Asta Skaisgiryte közölte, hogy az akció, mellyel a 12 nemzet utasait szállító gépet földre kényszerítették, előre megtervezettnek tűnt. A litván elnök Gitanas Nauseda elítélte a történteket, Protasevich szabadon bocsátást követelte és nemzetközi fellépést sürgetett annak érdekében, hogy ilyen, a polgári repülést megzavaró események ne ismétlődhessenek meg.

A teljes cikk a CNBC oldalán, angol nyelven olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Sokan szavaznak levélben az idei német választáson

A német választók szeptember 26-án, jövő vasárnap szavazhatnak majd személyesen a Bundestag összetételéről, de a választás valójában már augusztus 16-án elkezdődött - ekkor nyílt meg a levélszavazás lehetősége. Az előzetes jelek szerint a koronavírus-járvány miatt minden korábbinál többen szavaznak levélben.  

Read More »

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »