Putyin visszavágott a fehérorosz légtér bojkottja miatt

Az Air France második napja kénytelen törölni a Párizsból Moszkvába induló járatát, mert Ororszország nem hajlandó engedélyezni olyan repülési útvonalat, amely elkerülné Fehéroroszországot – közölte a légitársaság. 

Ugyanígy járt az Austrian Airlines is, esetükben a Bécsből Moszkvába tartó járatokat kellett törölni, mert nem kaptak engedélyt az orosz légtérbe történő belépésre Fehéroroszország elkerülésével.

A fehérorosz légteret elkerülő repülőjáratok blokkolása Putyin részéről egyértelmű kiállás a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka mellett, aki vasárnap egy Athénból Vilniusba tartó Ryanair járatot kényszerített útvonalának megváltoztatására és Minszkben történő kényszerleszállásra, mert a gépen egy fehérorosz ellenzéki aktivista is utazott – feltehetően négy fehérorosz KGB ügynök “társaságában” – akit a földet érés után barátnőjével együtt le is tartóztattak.

A nemzetközi járat eltérítését mind az Európai Unió, mind a NATO elítélte és válaszul kitiltották a fehérorosz Belavia légitársaságot az uniós légtérből, valamint az EU azt ajánlotta az európai fuvarozóknak, hogy gépeik ne használják a fehérorosz légteret.

Forrás: CBS / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply