Orosz részről is vége a Nyitott Égbolt szerződésnek

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a törvényt, amelynek értelmében Oroszország felmondja a Nyitott Égbolt szerződést. Az erről szóló közlemény hétfőn jelent meg az orosz hivatalos jogi információs portálon.

Az amerikai kormányzat még tavaly május 21-én jelentette be az egyezményből való kilépésre vonatkozó szándékát, majd november 22-én jelentette be, hogy nem részese többé a Nyitott Égbolt szerződésnek. Washington és Moszkva a szerződés megsértésével vádolta egymást.

Az amerikai kormány nevében Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes 2021. május 27-én arról tájékoztatta orosz hivatali partnerét, hogy az Egyesült Államok nem csatlakozik újra a szerződéshez.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A szerződés felmondásáról rendelkező törvényt az orosz parlament alsóháza május 19-én, felsőháza pedig június 2-án szavazta meg.

Az 1992-ben aláírt és 2002-ben hatályba lépett megállapodásnak 34 európai és észak-amerikai részes állama volt. Rendelkezései alapján az utóbbi másfél évtized során több mint 1200 ellenőrző repülést hajtottak végre, amelyek egyik fő célja a bizalomerősítés, a leszerelési egyezmények betartásának ellenőrzése volt. A partnerek a szerződést a műholdas felderítő eszközök tökéletesedése ellenére is hasznosnak tartották.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »