Lopott árammal bányásztak bitcoint Birminghamben

A brit rendőrség május 18-án tartott házkutatást egy Birmingham külvárosában található ipari területen, és a jelek alapján arra gyanakodtak, hogy marihuánát termesztenek a telepen. Ehelyett mintegy 100 számítógépet találtak, melyek lopott árammal bányásztak bitcoint. 

A bitcoin-bánya több ezer font értékű áramot lopott a főhálózatra csatlakozva, de a rendőrség nem is emiatt tartott házkutatást a területen, hanem elmondásuk szerint a marihuána-termesztés alapvető jeleit vélték felfedezni a helyszínen:

  • Sok ember fordult meg az épületben a nap különböző időszakaiban
  • Az épület számos kívülről is látható vezetékkel és szellőzőnyílással volt ellátva
  • Egy rendőrségi drón pedig sok hő kiáramlását érzékelte az épületből

“Ezek mind egy marihuána-farm klasszikus jelei” – mondta Jennifer Griffin őrmester.

A bitcoin-bányászok ma már külön erre a célra épített gépekkel dolgoznak, egy bitcoin elnyeréséhez azonban rengeteg energia felhasználására van szükség, mert a rendszerbe kötött számítógépek bonyolult – és egyben teljesen felesleges – matematikai képleteket oldanak meg.

A globális bitcoin-bányászat éves energiaigénye ma már egy közepes ország éves áramfogyasztásával vetekszik, és erre a kormányzatok is kezdenek ráébredni. Irán éppen tegnap jelentette be, hogy az ország nagyobb városaiban tapasztalt áramkimaradások miatt szeptember 22-ig betiltja a bitcoinbányászatot, Kína pedig a bitcoin kereskedelmét kezeli egyre szigorúbban.

A teljes cikk a CNBC oldalán, angol nyelven olvasható.

Tovább olvasom →

 

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »