Lopott árammal bányásztak bitcoint Birminghamben

A brit rendőrség május 18-án tartott házkutatást egy Birmingham külvárosában található ipari területen, és a jelek alapján arra gyanakodtak, hogy marihuánát termesztenek a telepen. Ehelyett mintegy 100 számítógépet találtak, melyek lopott árammal bányásztak bitcoint. 

A bitcoin-bánya több ezer font értékű áramot lopott a főhálózatra csatlakozva, de a rendőrség nem is emiatt tartott házkutatást a területen, hanem elmondásuk szerint a marihuána-termesztés alapvető jeleit vélték felfedezni a helyszínen:

  • Sok ember fordult meg az épületben a nap különböző időszakaiban
  • Az épület számos kívülről is látható vezetékkel és szellőzőnyílással volt ellátva
  • Egy rendőrségi drón pedig sok hő kiáramlását érzékelte az épületből

„Ezek mind egy marihuána-farm klasszikus jelei” – mondta Jennifer Griffin őrmester.

A bitcoin-bányászok ma már külön erre a célra épített gépekkel dolgoznak, egy bitcoin elnyeréséhez azonban rengeteg energia felhasználására van szükség, mert a rendszerbe kötött számítógépek bonyolult – és egyben teljesen felesleges – matematikai képleteket oldanak meg.

A globális bitcoin-bányászat éves energiaigénye ma már egy közepes ország éves áramfogyasztásával vetekszik, és erre a kormányzatok is kezdenek ráébredni. Irán éppen tegnap jelentette be, hogy az ország nagyobb városaiban tapasztalt áramkimaradások miatt szeptember 22-ig betiltja a bitcoinbányászatot, Kína pedig a bitcoin kereskedelmét kezeli egyre szigorúbban.

https://www.instagram.com/p/CPa9cgar5RX/

A teljes cikk a CNBC oldalán, angol nyelven olvasható.

Tovább olvasom →

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »