Irán az áramkimaradások miatt betiltja a bitcoin bányászatát

Irán bejelentette, hogy betiltja a bitcoin és egyéb kriptovaluták bányászatát, mivel a hatóságok a kriptopénzek bányászatának magas energiafelhasználását okolják az Irán számos városában tapasztalt áramkimaradásokért.

A tiltás azonnali hatállyal életbe lép és szeptember 22-ig lesz érvényben. Az iráni fővárosban, Teheránban és más nagyvárosokban az elmúlt hónapokban naponta többször is előfordultak áramkimaradások, melyek okaiként a hatóságok a gázellátási problémákat, az ország vízerőműveinek működését megzavaró hosszú, száraz időszakot és egyre fokozódó mértékben a bitcoin-bányászatot jelölték meg. ⁠

A blokkláncokat elemző Elliptic nevű cég szerint idén január és április között a világ teljes bitcoin-bányászatának mintegy 4,5%-a Iránban zajlott le, ezzel az ország a globális top10-be került.

Az első helyen Kína áll, a becslések szerint 65-70%-os részaránnyal, de ott is egyre erősebb a kormányzati akarat a kriptovalutákkal kapcsolatos aktivitások visszafogására, Belső-Mongóliában – a tartomány önmagában a globális bitcoin-bányászat 8%-áért felel – például éppen a héten terjesztettek be egy olyan javaslatot, amely szerint büntetőintézkedésekkel sújtanák a bitcoin bányászatával foglalkozó vállalatokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:
https://www.instagram.com/p/CPYSm7hL7Wz/

Forrás: CNBC / Instagram

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »