Irán az áramkimaradások miatt betiltja a bitcoin bányászatát

Irán bejelentette, hogy betiltja a bitcoin és egyéb kriptovaluták bányászatát, mivel a hatóságok a kriptopénzek bányászatának magas energiafelhasználását okolják az Irán számos városában tapasztalt áramkimaradásokért.

A tiltás azonnali hatállyal életbe lép és szeptember 22-ig lesz érvényben. Az iráni fővárosban, Teheránban és más nagyvárosokban az elmúlt hónapokban naponta többször is előfordultak áramkimaradások, melyek okaiként a hatóságok a gázellátási problémákat, az ország vízerőműveinek működését megzavaró hosszú, száraz időszakot és egyre fokozódó mértékben a bitcoin-bányászatot jelölték meg. ⁠

A blokkláncokat elemző Elliptic nevű cég szerint idén január és április között a világ teljes bitcoin-bányászatának mintegy 4,5%-a Iránban zajlott le, ezzel az ország a globális top10-be került.

Az első helyen Kína áll, a becslések szerint 65-70%-os részaránnyal, de ott is egyre erősebb a kormányzati akarat a kriptovalutákkal kapcsolatos aktivitások visszafogására, Belső-Mongóliában – a tartomány önmagában a globális bitcoin-bányászat 8%-áért felel – például éppen a héten terjesztettek be egy olyan javaslatot, amely szerint büntetőintézkedésekkel sújtanák a bitcoin bányászatával foglalkozó vállalatokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Instagram

Felkapott hírek

Friss hírek

Tetszik az EU-nak Ausztria helyreállítási terve

Ausztriába ért az Európai Unió mind a 27 tagállamát érintő turné, amelyen Ursula von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke személyesen találkozik az egyes országok vezetőivel és áttekintik a Next Generation EU nevű, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag országonkénti terveit. 

Read More »

Hétindító elemzés: DAX, Nasdaq, olaj és dollár

Ezen a hétfőn is jelentkezünk heti SURF elemzésünkkel, melyben közkedvelt befektetési eszközök árfolyammozgásait lehet végigkövetni egy újszerű megközelítés mellett. A mai videóban az EUR/USD. az AUD/USD az olaj és a DAX, valamint új belépőként a Nasdaq, azaz az amerikai technológiai index szerepel.

Read More »