Irán az áramkimaradások miatt betiltja a bitcoin bányászatát

Irán bejelentette, hogy betiltja a bitcoin és egyéb kriptovaluták bányászatát, mivel a hatóságok a kriptopénzek bányászatának magas energiafelhasználását okolják az Irán számos városában tapasztalt áramkimaradásokért.

A tiltás azonnali hatállyal életbe lép és szeptember 22-ig lesz érvényben. Az iráni fővárosban, Teheránban és más nagyvárosokban az elmúlt hónapokban naponta többször is előfordultak áramkimaradások, melyek okaiként a hatóságok a gázellátási problémákat, az ország vízerőműveinek működését megzavaró hosszú, száraz időszakot és egyre fokozódó mértékben a bitcoin-bányászatot jelölték meg. ⁠

A blokkláncokat elemző Elliptic nevű cég szerint idén január és április között a világ teljes bitcoin-bányászatának mintegy 4,5%-a Iránban zajlott le, ezzel az ország a globális top10-be került.

Az első helyen Kína áll, a becslések szerint 65-70%-os részaránnyal, de ott is egyre erősebb a kormányzati akarat a kriptovalutákkal kapcsolatos aktivitások visszafogására, Belső-Mongóliában – a tartomány önmagában a globális bitcoin-bányászat 8%-áért felel – például éppen a héten terjesztettek be egy olyan javaslatot, amely szerint büntetőintézkedésekkel sújtanák a bitcoin bányászatával foglalkozó vállalatokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Instagram

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply