Olaszország megduplázta a bevándorlók ellátási költségét

A római belügyminisztérium kétszeresére emelte a partokra érkező bevándorlókra fordított egyszeri azonnali ellátás összegét, valamint harminc százalékkal növelte a migránstáborok finanszírozását, miközben év eleje óta majdnem háromszor annyian érkeztek mint tavaly – jelentette az olasz sajtó pénteken.

A belügyi tárca a korábbi 150 euróról 300 euróra emelte azt az összeget, amelyet minden egyes bevándorló érkezése után fizet az ellátás első fázisának biztosítására. Az úgynevezett “első befogadási” kiadásokban szerepel az olasz partokra lépett migránsok egyenkénti orvosi vizsgálata, esetleges egészségügyi ellátása, ruhával való ellátása, valamint szállítása egy bevándorlótáborba.

Ezen kívül harminc-negyven százalékkal emelték a migránstáborok üzemeltetése állami finanszírozását. A központok költségei között emelkedett az ára a csecsemőknek szánt pelenkának, valamint az egyszeri használatú evőeszközöknek is.

Giorgia Meloni, az ellenzéki a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke “a migrációs üzletnek szánt ajándéknak” nevezte a kiadások növelését. Úgy fogalmazott, miközben a pandémiában “Olaszország térdre kényszerült, egyre több a szegény, a vállalatok a bezárást kockáztatják, az állami támogatások hiányosak (..), a baloldali pártok a migrációs őrületnek engednek ahelyett, hogy az olaszok problémáival foglalkoznának”.

A pénteki adatok szerint év elejétől több mint 14 ezren érkeztek az olaszországi partokra a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett valamivel több mint ötezerhez képest. A központokban majdnem 80 ezren vannak. Az utóbbi huszonnégy óra alatt közel négyszázan érkeztek Lampedusára. A belügyminisztérium ellenőrzést tartott a szigeten a migrációs helyzet felmérésére.

A római belügyminisztérium esti közleménye szerint a tárcavezető Luciana Lamorgese a Földközi-tengeren tevékeny olasz és más európai nem kormányzati szervezetek (NGO-k) képviselőit fogadta. A találkozón szó volt a Földközi-medence középső térségében tapasztalt illegális migrációs áramlatról, a befogadás biztosításának technikai és logisztikai nehézségeiről, valamint a bevándorlókat is érintő járványintézkedésekről – olvasható a minisztériumi közlésben. A belügyminiszter “a migrációs hullámok jobb szabályozására és az emberkereskedelem megfékezésére a Líbiából (Európába) tartó humanitárius folyosók erősítését szorgalmazta a családok, valamint a legsértettebb személyek evakuálásával”.

Az NGO-k azonnali és erősebb szolidaritást sürgettek Európában a migránsok szétosztására vonatkozóan. A szervezetek képviselői a migrációtól erősebben érintett országok kormányait együttműködésre szólították fel a civilszervezetekkel, valamint a tengeren tevékeny civilhajók országaival.

A találkozót követően Matteo Salvini, a jobboldali Liga párt vezetője közösségi oldalán elítélte, hogy a római kormány belügyminisztere többek között a spanyol civilszervezet Open Arms képviselőit is fogadta. Salvini szerint Luciana Lamorgese elfelejtette, hogy “nem Spanyolországban van kormányon”.

Az Open Arms civilhajó 2019 nyarán történt feltartóztatásáért Matteo Salvininek szeptemberben kell bíróság elé állnia.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Tetszik az EU-nak Ausztria helyreállítási terve

Ausztriába ért az Európai Unió mind a 27 tagállamát érintő turné, amelyen Ursula von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke személyesen találkozik az egyes országok vezetőivel és áttekintik a Next Generation EU nevű, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag országonkénti terveit. 

Read More »

Hétindító elemzés: DAX, Nasdaq, olaj és dollár

Ezen a hétfőn is jelentkezünk heti SURF elemzésünkkel, melyben közkedvelt befektetési eszközök árfolyammozgásait lehet végigkövetni egy újszerű megközelítés mellett. A mai videóban az EUR/USD. az AUD/USD az olaj és a DAX, valamint új belépőként a Nasdaq, azaz az amerikai technológiai index szerepel.

Read More »