Nem csak a Tesla miatt fogy a levegő a kriptodevizák körül

2020-ban közel 350 millió dollárnyi kriptodeviza vándorolt olyan bűnözői csoportokhoz, amelyek zsarolásos hackertámadásokat követtek el, múlt hét végén pedig az USA keleti partának üzemanyagellátása bénult meg egy ransomware támadás miatt. A kormányoknak kezd elege lenni a kriptovaluták anonimitásából.

A Tesla vezére, Elon Musk három hónapja, február elején jelentette be, hogy nagy adag bitcoint vásárolt és ezentúl a kriptovalutát is elfogadják fizetőeszközként az autóvásárlásoknál, de ajánlatát máris visszavonta, arra hivatkozva, hogy a bitcoinbányászat túlságosan nagy fosszilis energiafelhasználással jár – ami egyébként igaz is, korábbi cikkünkben foglalkoztunk már a Bitcoin környezeti hatásaival.

Elon Musk bejelentésére a kriptodevizák persze nagyot estek, de ez csak pillanatnyi hatást jelent, sokszor láttuk már ilyen ugrásokat mindkét irányban, a kripto piacon ez nem meglepő. Ami viszont hosszabb távon is nyomást helyezhet a kriptovaluták értékeltségére és terjedése, az az erősödő kormányzati fellépés, melynek legújabb hullámát a múlt hét pénteken elkövetett, Colonial Pipeline elleni hackertámadás okozhatja.

A Colonial Pipeline elleni támadás az okozott probléma mértékének megfelelően az amerikai hatóságok figyelmét is felkeltette és rávilágított arra, hogy a kriptovalutákban kifizetett váltságdíjak egyre nagyobb gondot okoznak a gazdaságban, és már nem csak pénzügyi szempontból:  a támadás következtében az USA keleti partjának üzemanyagellátása hétvégén teljesen leállt és még mindig akadozik.⁣

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a 2019-es adatokhoz képest tavaly már négyszer annyi, közel 350 millió dollárnyi kriptovaluta tranzakciót kötöttek hackertámadásokhoz, a nagy amerikai befektetési bankok pedig elkezdtek nyitni a kriptopiac felé, egyértelműnek látszik, hogy a helyzet a jelenleginél szigorúbb szabályozást kíván.

Bár nagy változások nem várhatók egyik napról a másikra, az előkészületek már megindultak. 2020 végén, még a Trump-kormányzat indított el egy olyan javaslatcsomagot, melyben a bankokat, kriptoplatformokat és minden olyan szereplőt, amely Bitcoinnal üzletel, arra köteleznék, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket annak kiderítésére, hogy valójában kihez tartoznak a virtuális pénztárcák, és bizonyos esetekben arra is kíváncsiak lennének a hatóságok, hogy kitől érkeznek összegek – azaz a kriptovaluták jelenlegi anonimitása ellen tennének lépéseket.

A javaslatcsomagot Steven Mnuchin korábbi pénzügyminiszter még Trump hivatali idejében szerette volna elfogadtatni, de végül erre nem került sor, így a feladat a Biden-kormányzatra marad. A szándék azonban nem változott, elég Janet Yellen jelenlegi pénzügyminiszter februári véleményét felidézni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »