Az osztrákok is saját oltási igazolványt készítenek

Az osztrák parlament törvényjavaslatot fogadott el a védettségi igazolvány bevezetéséről, amelynek birtokában éttermekbe, szállodákba és kulturális létesítményekbe látogathatnak el azok az osztrák állampolgárok, akiket beoltottak, koronavírus-fertőzésen estek át vagy negatív teszteredménnyel rendelkeznek. A védettséget akár mobiltelefonról, egy QR-kód segítségével is lehet majd igazolni.

Az Osztrák Szabadságpárt kivételével az összes nagyobb párt támogatta a törvényjavaslatot a szerdai szavazás során. Bár a digitális zöldigazolvány bevezetéséről szóló törvénytervezet elfogadását a múlt héten élénk vita előzte meg – főként adatvédelmi aggályok miatt -, a kormánynak sikerült felsorakoztatnia maga mögé az ellenzék nagy részét a legvitatottabb kérdések kihagyásával.

Az ellenzék győzelemként ünnepelte, hogy kikerült a javaslatból az adatok tömeges tárolására vonatkozó rész. Az ellenzéki Liberális Fórum (NEOS) bírálta, hogy a bécsi kormány nem várta meg a közös európai uniós zöldigazolványt, amely július 1-től léphet életbe.

https://www.instagram.com/p/CPTLmHxq644/

Sebastian Kurz osztrák kancellár azonban védelmébe vette a hazai védettségi igazolvány létrehozását lehetővé tévő intézkedést, amely szerinte lökést adhat a közös uniós rendszer bevezetésének.

Wolfgang Mückstein osztrák szociális és egészségügyi miniszter megköszönte az ellenzék támogatását. A tárcavezető aláhúzta: a törvény előkészíti a terepet ahhoz, hogy Ausztriában az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »