Putyin nyerhet többet az orosz-amerikai csúcstalálkozóval

A Kreml nem várja az orosz-amerikai kapcsolatok újraindítását és az összes nézeteltérés feloldását Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök első csúcstalálkozójától – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

„Mi itt nem beszélnénk újraindításról. Az újraindítás nem a legjobb tapasztalat a kétoldalú kapcsolatokban” – mondta, arra utalva, hogy az Obama-kormányzat kezdetén ezzel a kifejezéssel illették a Moszkva és Washington viszonyának javítását célzó kísérletet. Peszkov ugyanakkor úgy vélekedett, hogy helytelen lenne alábecsülni a június 16-án, Genfben esedékes csúcs jelentőségét, mert a két elnöknek lehetősége nyílik majd a közvetlen eszmecserére az egész világ számára jelentőséggel bíró kérdésekről, egyebek között a hadászati stabilitásról és a fegyverzetellenőrzésről.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt mondta, Moszkva arra fog törekedni, hogy maradéktalanul betartassa Washingtonnal a hadászati támadófegyverek korlátozásáról kötött Új START-szerződés rendelkezéseit. Közölte, hogy Oroszországnak kifogásai vannak a megállapodásba foglalt amerikai nukleáris eszközök „átalakításával” kapcsolatban.

Peszkov kifejezte meggyőződését, hogy Putyin a találkozó során nem fogja felvetni a Moszkva ellen bevezetett amerikai szankciók kérdését, ahogy eddig sem tette, mert az orosz fél elvből ellenzi az efféle büntetőintézkedéseket, és nem tartja hatékonynak őket. Az orosz elnöki szóvivő szerint nincsenek olyan tervek, hogy a genfi csúcson megállapodást írjanak alá. Közölte, hogy a két külügyi tárca és elnöki apparátus hamarosan megkezdi a találkozó konkrét előkészítését.

Az amerikai oldalon sincsenek nagy elvárások

Tekintve az orosz-amerikai kapcsolatok jelenlegi helyzetét, az Egyesült Államok oldaláról sem várnak túl sokat a találkozótól, sőt, vannak olyan vélemények is, miszerint Bidennek egyáltalán nem kellene találkoznia az orosz elnökkel. Putyin megítélését az USA-ban és Nyugat-Európában az utóbbi napokban-hetekben tovább rontotta Alekszej Navalnij bebörtönzése és az is, hogy Putyin továbbra is kiáll a fehérorosz elnök Lukasenka mellett, aki vasárnap azért kényszerített földre egy Ryanair utasszállító járatot, mert azon utazott egy fehérorosz ellenzéki újságíró. Eközben Oroszországban közelednek a választások, így Putyin az erős Oroszország imázsára építkezhet a csúcstalálkozó létrejöttével.

A kényes helyzetre Ben Sasse republikánus képviselő kérdése világít rá a legjobban: “Megjutalmazzuk Putyint egy csúcstalálkozóval?”

A Fehér Ház közleménye is meglehetősen hűvösen fogalmaz a csúcstalálkozóval kapcsolatban:

“A vezetők meg fogják vitatni az aktuális ügyek széles skáláját. Arra törekszünk, hogy visszaállítsuk az amerikai-orosz kapcsolatok kiszámíthatóságát és stabilitását.” – közölte Jen Psaki a Fehér Ház sajtófőnöke. A Putyin „megjutalmazására” vonatkozó újságírói kérdésekre pedig így válaszolt:

Így működik a diplomácia. Nem csak azokkal az emberekkel kell találkozni, akikkel egyetértünk. Fontos, hogy akkor is találkozzunk a vezetőkkel, ha több kérdésben nincs meg az egyetértés – az orosz elnök esetében is ez a helyzet.

Forrás: MTI / CNBC

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »