A törökök szerint csak színjáték lesz a szíriai választás

A török külügyminisztérium szerdán „illegitim természetűnek” minősítette a szíriai rezsim által szervezett elnökválasztást, és annak jelentőségére hívta fel a figyelmet, hogy a polgárháború politikai rendezését az ENSZ felügyeletével, valamint a szíriaiak vezetésével kell  végrehajtani.

„A választás nem tükrözi a szíriai nép szabad akaratát” – hangsúlyozta a külügyi tárca, amely egyúttal leszögezte: nem szabad hagyni, hogy a damaszkuszi vezetés megkíséreljen „mesterséges úton” legitimitáshoz jutni a választáson keresztül, amelynek „nyilvánvaló a kimenetele”.

Megfigyelők szerint a szíriai elnökválasztás nem több, mint színjáték, amellyel a 2000 óta hivatalban lévő Bassár el-Aszad a hatalmát kívánja bebetonozni. Két kihívója, Abdullah Szalúm Abdullah és Mahmúd Ahmed Marai alig ismert politikusok, indulásuk szinte jelképesnek tekinthető. A voksolás eredményeként várhatóan Aszadot választják újra egy negyedik ciklusra.

A polgárháború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta Szíriában ez a második elnökválasztás, amelyet az ellenzék, illetve a helyi kurdok is elutasítanak. Nem tartják meg a választást a kurdok uralta északkeleti országrészben, illetve az északnyugati Idlíb tartományban sem, amely a kormányellenes lázadók utolsó fellegvára Szíriában.
A szíriai konfliktusba terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, de az Oroszország és Irán által támogatott Aszad-kormány mostanra az ország nagy része felett visszaszerezte az irányítást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Új típusú tankot teszteltek az oroszok Szíriában

Az oroszok szerint Törökország hibája a Szíriában kialakult káosz

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »