A törökök szerint csak színjáték lesz a szíriai választás

A török külügyminisztérium szerdán “illegitim természetűnek” minősítette a szíriai rezsim által szervezett elnökválasztást, és annak jelentőségére hívta fel a figyelmet, hogy a polgárháború politikai rendezését az ENSZ felügyeletével, valamint a szíriaiak vezetésével kell  végrehajtani.

“A választás nem tükrözi a szíriai nép szabad akaratát” – hangsúlyozta a külügyi tárca, amely egyúttal leszögezte: nem szabad hagyni, hogy a damaszkuszi vezetés megkíséreljen “mesterséges úton” legitimitáshoz jutni a választáson keresztül, amelynek “nyilvánvaló a kimenetele”.

Megfigyelők szerint a szíriai elnökválasztás nem több, mint színjáték, amellyel a 2000 óta hivatalban lévő Bassár el-Aszad a hatalmát kívánja bebetonozni. Két kihívója, Abdullah Szalúm Abdullah és Mahmúd Ahmed Marai alig ismert politikusok, indulásuk szinte jelképesnek tekinthető. A voksolás eredményeként várhatóan Aszadot választják újra egy negyedik ciklusra.

A polgárháború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta Szíriában ez a második elnökválasztás, amelyet az ellenzék, illetve a helyi kurdok is elutasítanak. Nem tartják meg a választást a kurdok uralta északkeleti országrészben, illetve az északnyugati Idlíb tartományban sem, amely a kormányellenes lázadók utolsó fellegvára Szíriában.
A szíriai konfliktusba terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, de az Oroszország és Irán által támogatott Aszad-kormány mostanra az ország nagy része felett visszaszerezte az irányítást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »