EU: nem volt demokratikus a szíriai választás

A Szíriában most tartott választások nem feleltek meg a tényleges demokratikus szavazás egyetlen feltételének sem, és nem járulnak hozzá a konfliktus rendezéséhez – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

Josep Borrell közleményében hangsúlyozta, hogy az Európai Unió szerint a szerdán tartott választások aláássák a szíriai konfliktus fenntartható megoldásának megtalálására irányuló erőfeszítéseket, és nem vezetnek a kapcsolatok helyreállításához sem a szíriai rezsimmel.
Kiemelte: a választásoknak Szíriában valódi politikai folyamat keretében kell zajlaniuk, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatával.

A választások csak akkor lehetnek hitelesek, ha valamennyi szíriai, beleértve az otthonukat elhagyni kényszerülteket, a menekülteket, és a diaszpóra tagjait is, biztonságos és semleges környezetben, megfélemlítés veszélye nélkül képes részt venni egy szabad és tisztességes politikai megmérettetésben.

A politikai folyamatnak biztosítania kell, hogy  Szíria teljes társadalma részt vehessen az ország jövőbeli egységének és megbékélésének alakításában – mondta. Az Európai Unió kész támogatni a szabad és tisztességes, az ENSZ felügyelete mellett zajló választások megtartását Szíriában, emellett  az elnyomás megszüntetésére, a fogvatartottak szabadon bocsátására szólítja fel a szíriai rezsimet – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A polgárháború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta Szíriában ez a második elnökválasztás, amelyet azonban az ellenzék, illetve a helyi kurdok is elutasítanak. Nem tartották meg a választást a kurdok uralta északkeleti országrészben, illetve az északnyugati Idlíb tartományban sem, amely a kormányellenes lázadók utolsó fellegvára Szíriában. Aktivisták beszámolói szerint Idlíbben szerdán százak tüntettek az elnökválasztás ellen, amelyet „bohózatnak, komédiának” neveztek. Hasonló véleményt fogalmazott meg tegnap a török külügyminisztérium is.

A szíriai konfliktusba terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, de az Oroszország és Irán által támogatott Aszad-kormány mostanra az ország nagy része felett visszaszerezte az irányítást.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »