Bizalmatlansági indítványt nyújt be a PSD a román kormány ellen

Ratifikálta a román parlament szerdán az európai saját forrás rendeletet, amely a tagországi hozzájárulások növelését irányozza elő az uniós helyreállítási alap létrehozása érdekében.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) csak azzal a feltétellel volt hajlandó a ratifikáláshoz szükséges kétharmados többséget biztosítani, ha a jobbközép kormánykoalíció előzőleg bemutatja a parlamentben a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR).

A PNRR-nek szentelt szerdai parlamenti ülésen Florin Citu miniszterelnök arról beszélt: a vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes hitel formájában Románia rendelkezésére álló 29,2 milliárd eurós keretet az ország fejlesztésére, beruházásokra és reformokra fordítják. Úgy értékelte: ez egy rendkívüli lehetőség Románia számára, hogy „lépcsőfokokat átugorva” csökkentse lemaradását az unió fejlett országaihoz képest.

A miniszterelnök elmondta: múlt heti brüsszeli látogatása során arról biztosította európai partnereit, hogy kormánya véget vet a közpénzek pazarlásának, és hatékonyabban fogja felhasználni a rendelkezésére álló forrásokat. A reform nem jelenti a bérek és nyugdíjak csökkentését, hanem fenntarthatóvá fogja tenni a rendszert, hogy 2030-ban is legyen a nyugdíjakra fedezet – magyarázta.

Az egyes ágazatokra előirányzott keretösszegek felsorolásakor Citu megerősítette: Románia a PNRR legnagyobb részét – 7,6 milliárd eurót – infrastruktúra-fejlesztésre, autópálya- és vasútépítésre fordítja.

„Ebben a kormányzati ciklusban át fogunk kelni az autópályával a Kárpátokon” – ígérte Citu arra utalva, hogy eddig nem sikerült gyorsforgalmi összeköttetést teremtetni Erdély és a többi országrész között.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke úgy értékelte: a Citu-kabinet által kidolgozott PNRR nem „helyreállítási”, hanem „megszorítási” terv. Szerinte a kormány túl nagy árat fizettet a társadalommal azért, hogy hitelre költekezhessen. Azzal vádolta a kormányt, hogy évekre be akarja fagyasztani a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat, emelni akarja a nyugdíjkorhatárt, el akarja törölni a korkedvezményes nyugdíjazást. Az „ingyenpénz” (vissza nem térítendő támogatások) hasznosítása helyett első dolga adósságba verni az országot, a törlesztéshez szükséges pénzt pedig adók és illetékek növelésével próbálja előteremteni.

A PSD azt is a Citu-kormány szemére vetette, hogy nem juttat helyreállítási forrásokat az öntözőberendezések és a földgáz-hálózat fejlesztésére. Az ezekre előirányzott támogatásokat valójában az Európai Bizottság utasította el, környezetvédelmi szempontokra, a zöld energiaforrások előnyben részesítésére hivatkozva.

Ciolacu rámutatott: pártja támogatja az európai helyreállítási tervet, ezért megszavazza a saját forrás rendelet ratifikálását, de a Citu-kormány által „dugdosott” PNRR-t kudarcnak tartja, ezért a PSD június 14-én bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A saját forrás rendeletet 378 (a szükségesnél 67-tel több) támogató vokssal ratifikálták a jelen lévő képviselők és szenátorok. A két ellenszavazattal és három tartózkodás mellett megerősített rendelet megszavazása előtt az euroszkeptikus és nacionalista szólamokkal frissen a törvényhozásba került Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) törvényhozói kivonultak a teremből.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »