Az ellenzékre is szükség lesz Romániában az uniós források eléréséhez

A bukaresti kétkamarás parlament együttes ülése előtt mutatja be Florin Citu liberális miniszterelnök koalíciós kormánya szerdán a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR), mielőtt benyújtaná a dokumentumot az Európai Bizottságnak. A PSD szavazatai nélkül Romániában nincs meg a ratifikáláshoz szükséges kétharmados többség.

A terv nyilvános bemutatásáról keddi ülésén döntött a parlament egyesített házbizottsága, miután az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti bojkottot helyezett kilátásba. Az európai saját forrás rendelet romániai ratifikálásának megakadályozása a teljes uniós helyreállítási terv megvalósítását ellehetetlenítené.

„Miért akarja eldugni Citu és (Ludovic) Orban a PNRR-t? Hogyan magyarázzák majd meg Brüsszelben, hogy egész Európát lebénították, mert képtelenek voltak nyilvánosságra hozni azt a tervet, amely meghatározza Románia következő öt évét? A románoknak meg kell tudniuk az igazságot a nyugdíjak, a bérek és egyéb juttatások befagyasztásáról, a cégek által fizetendő adók és illetékek növeléséről, valamint arról, hogy a román mezőgazdaság semmilyen támogatást nem fog kapni az öntözésre!” – indokolta Facebook-bejegyzésében pártja fellépését Marcel Ciolacu PSD-elnök.

Az ellenzéki politikus arra utalt, hogy a jobbközép koalíciós kormánynak vállalnia kellett a költségvetési kiadások visszafogását ahhoz, hogy a teljes 29,2 milliárd eurós összeget – vagyis nemcsak a vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitel formájában rendelkezésére álló keretet is – igénybe vehesse az uniós helyreállítási alapból.

Citu azzal vágott vissza, hogy kormányának azt kell helyrehoznia, amit az előző PSD-kormányok elrontottak, a nyugdíjrendszert pedig fenntarthatóvá kell tenni. Hozzátette: semmi olyat nem vállalt Brüsszelben, amit nem hoztak már korábban nyilvánosságra a kormány pénzügyi stratégiájában és a konvergenciaprogramban.

Ludovic Orban liberális házelnök szerint szerdán nem vitát rendeznek a parlamentben, hanem a kormányfő bemutatja a PNRR-t, majd a frakcióknak – parlamenti súlyukkal arányos időkeretben – alkalmuk lesz álláspontjukat ismertetni. Ezt követően szavaz a román parlament az Európai Unió Tanácsa által elfogadott saját forrás rendelet ratifikálásáról, amely a tagországi hozzájárulások növelése révén lehetővé teszi a – koronavírus-járvány okozta válság következményeinek felszámolását, és a tagországok ellenálló képességének növelését célzó – helyreállítási alap létrehozását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »