Az EU gyors döntést ígér a Fehéroroszországgal szembeni szankciók ügyében

Gyorsan és határozottan bevezetik az Európai Tanácsban Fehéroroszországgal szemben a Ryanair légitársaság minszki leszállásra kényszerített járata körüli ügy miatt elhatározott új európai uniós büntetőintézkedéseket, amelyekről a külügyminiszterek szerdai lisszaboni tanácskozásán is tárgyalnak majd – mondta a német diplomácia vezetője kedden Berlinben.

Heiko Maas egy más ügyben – Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterrel a német-cseh kapcsolatokról folytatott megbeszélése előtt – tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorsz elnök “tettének aljassága nehezen fokozható”. Az Athénból Vilniusba tartó járat földre kényszerítése és Raman Prataszevics őrizetbe vétele “hármas támadás: támadás a légi közlekedés biztonsága, a sajtószabadság és a fedélzeten tartózkodó európai polgárok ellen, és határátlépés, amely felett a nemzetközi közösség nem hunyhat szemet” – mondta a német diplomácia vezetője.

Rámutatott, hogy a fehérorosz légierő mozgósításával végrehajtott vasárnapi művelettel több mint 170 ember életét sodorták veszélybe csak azért, hogy elfogjanak egy újságírót.

“Az ilyen gondolatokkal eljátszó diktátorok tudomására kell hozni, hogy súlyos árat kell fizetniük, ezért fontos, hogy az EU gyorsan és keményen válaszoljon” – mondta Heiko Maas.

Kifejtette, hogy az Európai Tanács hétfőn hozott döntéseinek gyors és határozott megvalósítását napirendre veszik a szerdai lisszaboni külügyminiszteri tanácskozáson. Elmondta, hogy beszélt Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel, akivel megállapodtak, hogy az ügyben “szorosan egyeztetnek”, tekintettel a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) Tanácsának csütörtökre összehívott rendkívüli ülésére is. Kiemelte: “továbbra is az a célunk, hogy az intézkedésekkel Lukasenkát és hatalmi apparátusát sújtsuk, és ne a civil társadalmat, amely már éppen eléggé szenved ettől a rezsimtől”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Aljakszandr Lukasenka régóta “túszként fogva tartja országa lakosságát, de ez nem akadályoz bennünket abban, hogy felszámoljuk gyalázatos tettének árát” – mondta a német külügyminiszter.

Lukasenka elnök elleni tüntetés Minszkben. Forrás: Pixabay.com

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács hétfőn úgy döntött, hogy a Ryanair-járat földre kényszerítése és  Raman Prataszevics és barátnője, Sofia Sapega őrizetbe vétele miatt gazdasági büntetőintézkedéseket kell bevezetni Fehéroroszország ellen és személyre szabott szankciókkal kell sújtani fehérorosz tisztségviselőket.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »