Az EU gyors döntést ígér a Fehéroroszországgal szembeni szankciók ügyében

Gyorsan és határozottan bevezetik az Európai Tanácsban Fehéroroszországgal szemben a Ryanair légitársaság minszki leszállásra kényszerített járata körüli ügy miatt elhatározott új európai uniós büntetőintézkedéseket, amelyekről a külügyminiszterek szerdai lisszaboni tanácskozásán is tárgyalnak majd – mondta a német diplomácia vezetője kedden Berlinben.

Heiko Maas egy más ügyben – Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterrel a német-cseh kapcsolatokról folytatott megbeszélése előtt – tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorsz elnök „tettének aljassága nehezen fokozható”. Az Athénból Vilniusba tartó járat földre kényszerítése és Raman Prataszevics őrizetbe vétele „hármas támadás: támadás a légi közlekedés biztonsága, a sajtószabadság és a fedélzeten tartózkodó európai polgárok ellen, és határátlépés, amely felett a nemzetközi közösség nem hunyhat szemet” – mondta a német diplomácia vezetője.

Rámutatott, hogy a fehérorosz légierő mozgósításával végrehajtott vasárnapi művelettel több mint 170 ember életét sodorták veszélybe csak azért, hogy elfogjanak egy újságírót.

„Az ilyen gondolatokkal eljátszó diktátorok tudomására kell hozni, hogy súlyos árat kell fizetniük, ezért fontos, hogy az EU gyorsan és keményen válaszoljon” – mondta Heiko Maas.

Kifejtette, hogy az Európai Tanács hétfőn hozott döntéseinek gyors és határozott megvalósítását napirendre veszik a szerdai lisszaboni külügyminiszteri tanácskozáson. Elmondta, hogy beszélt Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel, akivel megállapodtak, hogy az ügyben „szorosan egyeztetnek”, tekintettel a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) Tanácsának csütörtökre összehívott rendkívüli ülésére is. Kiemelte: „továbbra is az a célunk, hogy az intézkedésekkel Lukasenkát és hatalmi apparátusát sújtsuk, és ne a civil társadalmat, amely már éppen eléggé szenved ettől a rezsimtől”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Aljakszandr Lukasenka régóta „túszként fogva tartja országa lakosságát, de ez nem akadályoz bennünket abban, hogy felszámoljuk gyalázatos tettének árát” – mondta a német külügyminiszter.

Lukasenka elnök elleni tüntetés Minszkben. Forrás: Pixabay.com

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács hétfőn úgy döntött, hogy a Ryanair-járat földre kényszerítése és  Raman Prataszevics és barátnője, Sofia Sapega őrizetbe vétele miatt gazdasági büntetőintézkedéseket kell bevezetni Fehéroroszország ellen és személyre szabott szankciókkal kell sújtani fehérorosz tisztségviselőket.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »