Folyik a ceutai határsértők kitoloncolása, de a fiatalkorúak maradnak

5600 határsértőt toloncoltak vissza eddig a hatóságok az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területéről Marokkóba – közölte a spanyol központi kormány ceutai képviselete szerdán.

A tájékoztatás szerint hétfő hajnal óta összesen mintegy nyolcezren jutottak át a spanyol fennhatóságú autonóm városba a tenger felől úszva vagy evezve, de sokan másztak át a határvonalon húzódó, kerítéssel ellátott mólón, illetve az azt szegélyező sziklákon is. Az érintett partszakasz őrizetét kedden megerősítette a spanyol hadsereg, amelynek hatására mérséklődni kezdett a marokkói partokról útnak indulók száma, ugyanakkor a mintegy 1500 fiatalkorút nem toloncolják vissza Marokkóba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szándékosság rejlik a ceutai migránshullám mögött

Rekord mennyiségű marokkói bevándorló érkezett Ceutába

Helyszíni beszámolók szerint a jelentős csökkenés azután következett be, hogy a marokkói hatóságok felvonultak a határ túloldalán megakadályozva a további határsértéseket. Az EFE spanyol hírügynökség szerda délelőtt arról számolt be, hogy a marokkói rendőrség le is zárta a tarajali határszakaszt.

A spanyolországi sajtóbeszámolók szerint a marokkói hatóságok szándékos tétlensége tette lehetővé a tömegek átjutását a máskor szigorúan ellenőrzött határszakaszokon, amely válaszlépésnek tekinthető egy diplomáciai konfliktusban. A BBC videóbeszámolójában is látható, hogy egy marokkói határőr a határkerítésen tereli át az embereket.

https://www.instagram.com/p/CPCRLecMYJk/

A marokkói kormány azt nehezményezi, hogy egy spanyolországi kórházban ápolják koronavírus-fertőzés miatt Brahim Ghalit, a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetőjét. A spanyol külügyminisztérium viszont humanitárius okokkal érvelt a rákbetegségben is szenvedő szeparatista politikus ellátása mellett.

Forrás: MTI / BBC

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »