Húsz cég felel az eldobható műanyagtermékek okozta szennyezés 55%-áért

Mindössze 20 cég felel az egyszer használatos műanyagtermékek okozta globális szennyezés 55%-áért, derült ki egy friss kutatásból. A listán szereplő cégek nagyrészt olaj- és gázipari, illetve vegyipari vállalatok, vannak köztük állami szereplők és multinacionális nagyvállalatok egyaránt. 

A Plastic Waste Makers Index (azaz műanyaghulladék-gyártók indexe) készítői most először tették közzé azoknak a cégeknek a listáját, amelyek azokat a polimereket gyártják, melyekből eldobható műanyagtermékek készülnek. Ilyenek például a műanyagzacskók, a műanyag üdítős palackok vagy éppen az arcmaszkok, mely termékek rövid életútjuk után a tengerekben kötnek ki, szeméttelepekre kerülnek vagy elégetik őket.

Szintén sokatmondó adat, hogy a lista első három helyezettje – az amerikai ExxonMobil olajtársaság, a szintén amerikai Dow vegyipari cég és a kínai Sinopec olaj- és gázipari vállalat – együttesen a globális műanyagszennyezés 16,8%-áért felelős.

Mindössze a legyártott egyszer használatos műanyagok 10%-15%-a kerül újrahasznosításra évente, és 2050-re a műanyagok várhatóan az üvegházhatású gázkibocsátás 5-10%-áért felelnek majd.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Guardian / Instagram

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »

Kínának nem tetszik a NATO hozzáállása

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire. Arra szólították fel a NATO-t, hogy racionálisan ítélje meg Kína fejlődését, és hagyjon fel a kínai fenyegetést sulykoló elméletek népszerűsítésével.

Read More »