Húsz cég felel az eldobható műanyagtermékek okozta szennyezés 55%-áért

Mindössze 20 cég felel az egyszer használatos műanyagtermékek okozta globális szennyezés 55%-áért, derült ki egy friss kutatásból. A listán szereplő cégek nagyrészt olaj- és gázipari, illetve vegyipari vállalatok, vannak köztük állami szereplők és multinacionális nagyvállalatok egyaránt. 

A Plastic Waste Makers Index (azaz műanyaghulladék-gyártók indexe) készítői most először tették közzé azoknak a cégeknek a listáját, amelyek azokat a polimereket gyártják, melyekből eldobható műanyagtermékek készülnek. Ilyenek például a műanyagzacskók, a műanyag üdítős palackok vagy éppen az arcmaszkok, mely termékek rövid életútjuk után a tengerekben kötnek ki, szeméttelepekre kerülnek vagy elégetik őket.

Szintén sokatmondó adat, hogy a lista első három helyezettje – az amerikai ExxonMobil olajtársaság, a szintén amerikai Dow vegyipari cég és a kínai Sinopec olaj- és gázipari vállalat – együttesen a globális műanyagszennyezés 16,8%-áért felelős.

Mindössze a legyártott egyszer használatos műanyagok 10%-15%-a kerül újrahasznosításra évente, és 2050-re a műanyagok várhatóan az üvegházhatású gázkibocsátás 5-10%-áért felelnek majd.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Guardian / Instagram

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply