Janet Yellen kimondta a szitokszót: kamatemelés

Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen egy gazdasági fórumon elismerte, hogy a kamatlábaknak lehet, hogy emelkedniük kell majd egy keveset, hogy megelőzzék a gazdaság túlhevülését, amit a koronavírus-járványból történő kilábalás érdekében indított gazdaságélénkítő csomagok válthatnak ki.

“Bár ezek a plusz kiadások relatíve kicsik a gazdaság teljes méretéhez képest, okozhatnak némi emelkedést a kamatlábakban.” – mondta Janet Yellen, ezzel hosszú idő óta ő volt az első gazdasági vezető, aki nem zárta ki teljesen azt, hogy a közeljövőben felfelé mozdulhatnak a kamatok az Egyesült Államokban.

Azt is rögtön hozzátette, hogy ezekre az ösztönzőkre az amerikai gazdaságnak szüksége van ahhoz, hogy versenyképes és termelékeny maradjon, és véleménye szerint ezek miatt a gazdasági növekedés is gyorsulni fog.

A Covid-19 járvány tavaly márciusi kitörése óta a kongresszus már 5,3 billió dollárt fordított gazdaságélénkítésre, ami több mint 3 billió dolláros költésgvetése deficitet okozott csak 2020-ban és 1,7 billió dolláros hiányt 2021 első felében. Ehhez jön még a Biden-kormányzat által tervezett újabb 4 billió dolláros infrastruktúra-csomag, amiből hosszabb távú projektek megvalósítására kerülne sor, azaz valóban van mit finanszírozni az új kötvénykibocsátásokkal.

Janet Yellen korábban Fed-elnök is volt, helyét Jerome Powell vette át 2018 februárjában, így van tapasztalata abban, hogy mikor merülhet fel a kamatemelés igénye, de jelenleg ő pénzügyminiszter, így nincs befolyása a Fed kamatdöntéseire, a jelenlegi elnök Powell pedig az utóbbi hetekben rendre úgy nyilatkozott, hogy csak az amerikai munkaerőpiac teljes helyreállása esetén merülhet fel a monetáris szigorítás lehetősége, és nem kívánnak kamatemeléssel reagálni az infláció esetleges átmeneti megugrására.

Azzal, hogy Yellen nyilvánosan ki merte mondani a „kamatemelés” szót, talán Powellnek is üzenni kívánt. Megjegyzése figyelmet keltett a piacokon, így még aznap este pontosította szavait azzal, hogy nem kívánt tanácsot adni a Fednek, sem megjósolni a jövőbeni kamatokat és tiszteletben tartja a Fed függetlenségét.

Forrás: CNBC / Reuters

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »