Dollárgyengülést hozott Jerome Powell sajtótájékoztatója

Enyhe indexemelkedéssel indították a napot az európai tőzsdék, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton és megerősítette, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően folytatja eszközvásárlásait is. 

Szerdán nagy ingadozások után többségében nyereséggel zártak az európai tőzsdék, elsősorban a kedvező vállalati eredménybeszámolók hatására. A legnagyobb mértékben a banki papírok erősödtek szerdán, az ágazati index 1,5 százalékkal emelkedett. ami annak volt köszönhető, hogy a Deutsche Bank hét éve a legnagyobb nyereségét jelentette az első negyedévre. A bank részvénye több mint 10 százalékkal emelkedett. A Lloyds Banking Group részvénye szintén a várakozáson felüli nyereségnek köszönhetően ért el 3,5 százalékos erősödést.

Az amerikai tőzsdék viszont kisebb veszteséggel zártak szerdán, annak ellenére is, hogy a Fed nem tett semmilyen utalást egy esetlegesen közelgő monetáris szigorításra. A Fed a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó dollárkamaton és megerősítette, hogy az eddig folytatott gyakorlatnak megfelelően és keretösszeggel folytatja eszközvásárlásait is a gazdaság élénkítésének céljából  – annak ellenére is, hogy már emelkedésnek indult az infláció és a gazdasági teljesítmény is növekedést mutat.

A Powell tegnap esti sajtótájékoztatóján elhangzott információk hatására gyengülésnek indult a dollár, az euróval szembeni árfolyama ma hajnalban már megközelítette az 1,2150-es szintet, ami nyolc hetes dollármélypontot jelent. A dollár árfolyamának több devizával szembeni mozgását mutató dollár-index a Fed laza monetáris politikájának folytatása miatt 9 heti mélypontot ért el, a 90,50-es szint alatt is járt.

Forrás: MTI / Kitekintő

 

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »