A konzervatív Néppárt a madridi tartományi választás nyertese

A konzervatív Néppárt (PP) győzelmével a papírforma érvényesült a kedden tartott előre hozott madridi tartományi parlamenti választásokon, amelyeknek legnagyobb meglepetése Pablo Iglesias, a spanyol kormánykoalíció kisebbik pártjának, az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) alapító-főtitkárának lemondása volt.

A szavazatok 99,9 százalékos feldolgozottságánál a PP 65 mandátummal végzett az élen több mint 1,6 millió szavazattal, a leadott voksok 44,7 százalékának megszerzésével. Az autonóm tartományt 26 éve irányító jobboldali politikai erő eddigi képviselői helyeinek több mint a dupláját nyerte el, de négy mandátum híján nem szerzett önálló kormányalakításhoz elegendő többséget a régió parlamentjében.

A várakozásoknál jobban szerepelve második helyen jutott be a helyi törvényhozásba a Több Madrid (Más Madrid) nevű baloldali párt 24 mandátumot nyerve 16,9 százalékos, több mint 614 ezer szavazatot jelentő támogatottsággal.

A Spanyolországot koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Párt az eddigi legrosszabb választási eredményét érte el a tartományban 610 ezer vokssal és 16,8 százaléknyi szavazattal. A megszerzett 24 mandátum 13-mal kevesebb annál, mint amennyivel eddig rendelkeztek.

Negyedikként jutott be a tartomány törvényhozásába a PP-től jobbra elhelyezkedő Vox párt 13 mandátumot szerezve, ezzel egy képviselői helyet javítva. A szavazók 9,1 százaléka választotta őket, több mint 330 ezer ember.

Javítva korábbi pozícióján, de a pártok közül utolsóként nyert képviseletet a tartományban a központi kormánykoalíció kisebbik pártja, az Unidas Podemos; 7,2 százalékos támogatottsággal, 260 ezer szavazattal 10 képviselője ülhet a madridi törvényhozásban az eddigi 7 helyett. Az eredmények ismeretében Pablo Iglesias, a párt vezetője váratlanul bejelentette lemondását és visszavonulását az aktív pártpolitikától. Azt mondta, választási szereplésükből úgy tűnik, nem tud kellőképpen hozzájárulni ahhoz, hogy jelentős politikai erővé váljanak a tartományban a következő két évben, a soron következő helyi választásokig.

Iglesias március 15-éig az ország kormányának miniszterelnök-helyettese volt, akkor jelentette be, hogy távozik a posztról, mert indul a madridi tartomány elnöki tisztségéért.

A választások legnagyobb vesztese az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, amely nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, így kiesett a madridi parlamentből. A legutóbbi tartományi választásokon, 2019-ben 26 mandátumot szerzett, és a PP-vel együtt alkotta a régió kormánykoalícióját.

Az előre hozott választások kiírását március elején jelentette be Isabel Díaz Ayuso konzervatív néppárti (PP) elnök, elébe menve annak, hogy koalíciós partnere, valamint a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) bizalmatlansági indítványt nyújtson be vele szemben.

A koronavírus-járvány miatt rendkívüli egészségügyi óvintézkedések mellett rendezett választásokon 76,2 százalékkal rekordot döntött a részvételi arány. A legutóbbi, 2019-es tartományi választások alkalmával a szavazásra jogosultak 64,2 százaléka adta le voksát.

A jobboldal madridi győzelme figyelmeztetés a baloldali kormányfőnek

A jobboldali győzelem a keddi madridi tartományi választásokon figyelmeztetés Pedro Sánchez szocialista kormányfő számára. A baloldal vereségében egyebek mellett szerepet játszott a koronavírus-járvány kezelése – írták értékelésükben szerdán, a szavazás másnapján megjelent legolvasottabb spanyol napilapok.

Az ABC című jobboldali újság szerkesztőségi véleménycikkében kiemelte a konzervatív Néppárt (PP) vitathatatlan győzelmét, hiszen egyedül több szavazatot szerzett mint a baloldali pártok összesen. A lap szerint Pedro Sánchez miniszterelnök számára az eredmény azért is katasztrofális, mert pártja nem lett első a baloldalon, megelőzte még a Több Madrid (Más Madrid) párt is.

Az ABC-hez hasonlóan az El País című újság is arra a megállapításra jutott, hogy a választási eredményekhez részben hozzájárult a Sánchez-féle kormányzás elutasítása is, amely mozgósította a jobboldali szavazókat. A baloldali lap szerint az eredmények túlmutatnak a tartományi kereteken és mindkét nagy politikai blokk esetében átalakulást jeleznek. A tartományi parlamentből kiesett Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpártot az eljelentéktelenedés fenyegeti. Ennek köszönhetően is erősödik a PP, a konzervatív oldal súlypontja pedig jobbra tolódik.

Cikkében az ABC kitért arra is, hogy Pablo Iglesias, a központi kormánykoalíció kisebbik tagja, az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) főtitkára mindössze három mandátummal tudta gyarapítani pártját a tartományban. A pártot ő alapította, és ő maga is robbantotta fel – jegyezte meg a cikk utalva arra, hogy a politikus az eredmények ismeretében nemcsak a lemondását jelentette be, hanem a teljes visszavonulását is a politikától. Iglesias távozását menekülésnek minősítette a konzervatív napilap egy másik írásában, míg az El País arra hívta fel a figyelmet, hogy az utolsó alapító távozásával új korszak kezdődik a pártban, amelynek döntenie kell jövőbeli vezetéséről is.

  • Ez is érdekes lehet:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Még az idei G7 is a Brexitről szól

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom ellenőrzésére június végéig türelmi időszak érvényes, London azonban ezt egyoldalúan októberig meghosszabbította. A határvitaként emlegetett ügy meglehetősen komoly súlyú napirendi ponttá vált a G7 délnyugat-angliai csúcstalálkozójának második munkanapján.

Read More »