Átmeneti vagy tartós lesz az infláció az USA-ban?

Az emelkedő infláció a piacok egyik legnagyobb félelme jelenleg, mivel a tartósan magas infláció kamatemeléshez és hozamemelkedéshez vezet, ezzel pedig romlanak a vállalatok hitelfelvételi lehetőségei, ami a csökkenő nyereségességen keresztül nyomást helyez a tőzsdei árfolyamokra. Ma fontos adat érkezik.

A koronavírus-járvány utáni újranyitásra készül a világ, amiben az Egyesült Államok a gyors oltási kampánynak köszönhetően és a gazdaságba öntött dollármilliárdok miatt elég jól áll, de ez egyben elkerülhetetlenül az infláció megugrásához is vezet. A nyitással nő a kereslet, a beszállítói láncok akadozása miatt pedig csökken a kínálat, ami a közgazdasági szabályok szerint egy magasabb egyensúlyi árat – azaz áremelkedést eredményez.

Ebben teljes egyetértés van az amerikai vállalatok, a piac és a jegybank vezetése között. Azonban míg a Fed (az amerikai jegybank) arra számít, hogy az inflációban csak egy átmeneti megugrás lesz, a kötvénypiacon már egy komoly hozamemelkedés bontakozott ki, ami arra utal, hogy egy kamatemelésre esetleg mégis hamarabb lehet szükség, mint ahogyan azt a Fed vezetése jelenleg kommunikálja.

A tízéves amerikai hozamok ennek köszönhetően a tavaly nyári 0,5% körüli értékről mostanra 1,7% fölé, 14 hónapos csúcsra emelkedtek, de a Fed továbbra is azt kommunikálja, hogy a munkaerőpiac teljes helyreállásáig nem gondolkozik kamatemelésen vagy a monetáris politika egyéb módon történő szigorításán.

A fő kérdés tehát az, hogy kinek lesz igaza, merre tart majd az infláció a következő hónapokban. Ezzel kapcsolatban pedig ma 14:30-kor érkezik egy fontos adat, a márciusi amerikai infláció. Az elemzők enyhe, 0,2%-os emelkedést várnak az előző havi 1,3%-os adathoz képest, így 1,5%-os maginflációs adatra számítanak. Az ettől való komolyabb eltérés heves mozgásokat válthat ki mind a devizapiacon, mind a tőzsdéken, így érdemes lesz figyelni. (Frissítés: a tényadat 1,6% lett, azaz enyhén meghaladta az elemzői konszenzust)

Az alábbi ábrán az amerikai éves infláció mértéke látható az 1960-as évektől kezdve. Ha historikusan nézzük, valóban van még tér felfelé.

https://www.instagram.com/p/CNlFetnh00R/

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek