Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) külügyminiszterei és Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát, valamint az uniót képviselő aláírók úgy ítélték meg, hogy az előzetes értesítés nélküli, nagyszabású csapatmozgások fenyegetést jelentenek, hatásuk destabilizáló. A nyilatkozattevők felszólították Oroszországot, hogy szüntesse meg a provokációnak számító tevékenységet, és haladéktalanul tegyen meg mindent a feszültség felszámolására nemzetközi kötelezettségeinek megfelelően.

„Felszólítjuk Oroszországot, hogy tartsa be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) alapelveit és a katonai mozgások átláthatósága érdekében aláírt kötelezettségvállalásait” – fogalmaztak.

Kiemelték, hogy továbbra is támogatják Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül. Támogatják továbbá Ukrajna önmérsékletet tanúsító magatartását, valamint Franciaországnak és Németországnak a normandiai folyamaton keresztül kifejtett erőfeszítéseit a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtásának biztosítása érdekében. Ez az egyetlen út a konfliktus tartós politikai megoldására – húzták alá. Végezetül felszólítottak minden érintett felet, hogy haladást szolgáló módon vegyenek részt az EBESZ-en belüli háromoldalú kapcsolattartó csoport munkájában a tűzszünet megerősítésére és megszilárdítására.

A kelet-ukrajnai Donyec-medencében március 26-án ismét kiéleződött a helyzet, gyakorivá váltak a tűzpárbajok az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák között, amelyekért a felek egymást teszik felelőssé.

Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre. Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától jogellenesen elcsatolt Krím-félszigetre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Julija Mendel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótitkára egy vasárnap esti tévéműsorban azt közölte, Oroszország negyvenezer katonát vont össze az ukrán határ mentén, és ugyanennyit irányított az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigetre. Kiemelte, hogy az év kezdete óta már 26 ukrán katona halt meg a fegyveres konfliktusban, míg a legutóbbi, tavaly júliusi tűzszünet életbe lépése óta a múlt év végéig öt katona esett el. Hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők nem terveznek támadó műveletet a Donyec-medencében.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »