Kezd elszállni a gazdaságélénkítés az Egyesült Államokban

Szombaton a képviselőházban elfogadták a Joe Biden kormánya által beterjesztett 1,9 billió dolláros gazdaságélénkítő csomagot, melynek keretében az eddiginél is nagyobb mértékben segítik majd járványügyi támogatásokkal az amerikai családokat, vállalatokat, iskolákat és elősegítik az oltások disztribúcióját.

A szavazás 219-212 arányú volt, azaz a demokraták két kivétellel a csomag mellett szavaztak, míg a republikánusok egyöntetűen a csomag ellen.

A CNBC beszámolója szerint a csomag személyenként 1400 dolláros, automatikusan minden személynek járó gyorssegélyt tartalmaz, azaz a gyerekeknek is jár. Így egy 4 fős család alapesetben 5600 dollárt kap a januárban már átutalt 2400 dollár mellé (fejenként 600 dollár), de ezt további adókedvezményekkel is kiegészítik abban az esetben, ha a háztartás jövedelme egy évben nem haladja meg a 150.000 dollárt.

Az adókedvezmény mértéke 6000 – 7200 dollár között alakul, így 2021-ben összesen már 14.000 dollár feletti a járványügyi támogatások mértéke egy 4 fős család esetében az Egyesült Államokban.

Ez pedig már akkora összeg, ami akár az alapjövedelem bevezetésének tesztjeként is felfogható. Kérdés, hogyan reagál majd a munkaerőpiac, illetve hogyan alakul az infláció. A kötvényhozamok mindenesetre már emelkedésnek indultak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

További részletek a CNBC cikkében.

Tovább olvasom →

Forrás: NYT / CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »