Felemás járványügyi számok Magyarországon, túl sok a súlyos eset

Húsvét után írtunk arról, hogy talán tetőzött a járvány Magyarországon, de az azóta beérkezett adatok sajnos csak részben támasztották alá ezt a felvetést. Az új esetek száma eltávolodott ugyan a tízezres csúcsoktól, de a lélegeztetőgépre kerültek száma a magas halálozás mellett sem tud érdemben csökkenni.

A ma reggeli adatok:

  • Meghalt 291, többségében idős, krónikus beteg
  • Újabb 5077 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  • Az aktív fertőzöttek száma 272.459, a teljes lakosság 2,83%-a
  • Közelítőleg minden 35. magyarországi lakos aktív fertőzött
  • Eddig 2.900.383 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1.217.258-an már a második adag vakcinát is megkapták
  • Kórházban 10.740 koronavírusos beteget ápolnak
  • Lélegeztetőgépen 1.249-en vannak

Az azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon 2020. november 1-jétől. Forrás: MTI

A leginkább aggodalomra okot adó információ a fenti adatsorból az utolsó, ugyanis annak ellenére, hogy napi 2-300 között van a halálozások száma, a lélegeztetőgépen lévők száma csak nagyságrendileg napi 50-nel csökken. Tehát a kórházban kezeltek közül rengetegen kerülnek lélegeztetőgépre, ami viszont azt jelzi, hogy a halálozások nem állnak meg a jelenlegi szinten, hamarosan 25 ezer felett lesz a járvány áldozatainak száma.

Az 1 millió lakosra vetített halálesetek száma már most is 2459, azaz rendkívül magas – ahogy korábban is jeleztük, ennél csak három terület teljesített rosszabbul:

  1. Az Egyesült Királysághoz tartozó Gibraltár (2791 haláleset / 1 millió lakos), de itt összesen 33 ezren laknak és 94-en haltak meg
  2. Csehország (2603 haláleset / 1 millió lakos), összesen 27.918 halott
  3. San Marino városállam (2501 haláleset / 1 millió lakos), de San Marino is pici, itt 34 ezren laknak és 85-en haltak meg

A fenti területek közül Gibraltáron múlt hét végére a teljes lakosság 85%-át beoltották, gyakorlatilag visszaállt az élet a normális kerékvágásba és Csehországban is lecsengőben van a járvány, ma már csak 43 halálesetet jelentettek.

Német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján, 2021. április 9-én.
Fotó: MTI/Bús Csaba

A friss adatok alapján Magyarországon ehhez még sajnos több idő kell, de az oltási kampány segít. Nagy-Britannia lehet a figyelendő példa, ahol ma kinyitottak az éttermek és a teljes lakosság közel fele már megkapta az oltás legalább egy adagját.

Forrás: MTI / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »