Koronavírus-körkép: Gibraltár vs. Csehország

Folytatódik a járványhelyzet javulása Csehországban. Csütörtökön 5245 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumok, ez tavaly december közepe óta a legalacsonyabb szám. Egy hete csütörtökön még ezerrel több volt az új fertőzöttek száma – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján péntek délelőtt megjelent kimutatásból.

Ezzel párhuzamosan enyhül a kórházakra nehezedő nyomás is. Pénteken reggel a covidos betegek számára fenntartott speciális, lélegeztető készülékes ágyak mintegy negyede, több mint 2000 fekvőhely volt szabad. Az egészségügyi minisztérium utasítása alapján a csehországi kórházak fokozatosan megkezdik mindazokat a műtéteket is, amelyeket a járvány miatt halasztottak el.

A tavaly március elején kirobbant koronavírus-járványban eddig 27 617 ember halt meg Csehországban, a napi elhalálozások száma az utóbbi napokban már száz körülire csökkent, de a halálozási arány tekintetében Csehország gyakorlatilag világelső. Az 1 millió lakosra vetített halálesetek száma 2575 jelenleg, ennél csak Gibraltár rendelkezik magasabb mutatóval, ahol 2791-en áll ez az adat, de egyrészt Gibraltár az Egyesült Királyság része, másrészt összesen 33 ezer lakosa van, így statisztikailag nem teljesen mérvadó az összehasonlítás.

  • Gibraltáron visszatér az élet

Gibraltár a magas halálozási arány ellenére jól áll a járványkezelés tekintetében, a lakosság 85%-át már beoltották és március végétől sok korlátozást feloldottak. Megszűnt az éjszakai kijárási tilalom, a helyiek már járhatnak éttermekbe és néhány száz fős, ellenőrzött sportrendezvényeket is tartottak az elmúlt napokban.

Gibraltár látképe – forrás: Pixabay.com

A maszkviselés már csak az üzletekben és zárt térben kötelező, április 16-tól pedig a tervek szerint teljesen feloldják a gyülekezési korlátozásokat is, ami jelenleg 16 főben van maximálva.

A 10,7 milliós Csehországban is felgyorsult az oltási folyamat, a hivatalos statisztika szerint a vakcina első adagját eddig több mint 1,97 millió ember kapta meg, közülük 663 ezren már a második adagot is. Az országban továbbra is kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használják.

Vasárnap éjfélkor lejár az október eleje óta tartó szükségállapot, s a cseh kormány úgy döntött, hogy nem kéri a meghosszabbítását.

Ennek alapján megszűnik az éjszakai kijárási tilalom és a lakosság szabad mozgásának korlátozása a lakhely szerinti járásra. Hétfőn az óvodások és az alsó tagozatos iskolások egy része visszatérhet a tantermekbe, megnyílnak a gyermekruházatot és lábbelit árusító üzletek, valamint a papír- és írószerboltok is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Guardian / Worldometers

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »