Tetőzni látszik a koronavírus-járvány Magyarországon

A tegnapi és a ma reggeli adatok alapján tetőzni látszik a járvány Magyarországon. Annak ellenére, hogy a halálesetek száma rekordra ugrott és az aktív fertőzöttek száma is enyhén nőtt még, az új esetek száma erősen visszaesett az elmúlt két napban és a lélegeztetőgépen lévők száma is csökkenni kezdett. 

Meghalt 311, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1.933 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 2.536.751 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1.005.936-an már a második adag vakcinát is megkapták.

Mivel a beoltottak száma meghaladta a 2,5 milliót, mától elindult az enyhítési program is, ennek részletei itt olvashatóak, egyebek között este 10 órától indul az éjszakai kijárási tilalom és kinyithatnak az eddig zárva tartó üzletek is, négyzetméter alapú szabályok mellett.

A kormányzati portálon azt írták: 693.676-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, az aktív fertőzöttek száma pedig enyhén tovább nőtt, jelenleg 252.115, azaz a teljes lakosság 2,61%-a koronavírusos jelenleg. Ez ugyan önmagában nézve rendkívül magas arány, de az új fertőzöttek száma meredeken csökken, az oltási kampány pedig gyorsan halad, már a középkorúakat is oltják, így jó eséllyel a héten már az aktív fertőzöttek száma is csökkenésnek indul.

Az azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon 2020. november 1-jétől. Forrás: MTVA

A halálozási adatokról sajnos nem mondható el, hogy javulnak, a mai 311 elhunyt újabb rekord, ezzel lakosságarányosan tovább romlott a halálozási mutató, egy millió magyarországi lakosra már 2324 haláleset jut. A hasonló lakosságszámú országok közül ennél csak Csehország áll rosszabbul, ott 2533-on áll ez a mutató.

Az új koronavírus-fertőzés okozta halálozások száma Magyarországon 2020. november 1-jétől. Forrás: MTVA

Kórházban jelenleg 12.202 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1.407-en vannak lélegeztetőgépen, utóbbi adat is enyhe csökkenésnek indult az elmúlt napokban, így összességében talán már megvolt a járvány csúcsa.

Forrás: MTI / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek