Éledezik a brit autópiac

Nagy-Britanniában tavaly július óta először nőtt az új autók értékesítése idén márciusban éves összevetésben, de az első negyedévet tekintve még mindig 12%-os a visszaesés.

A brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT) kedden azt közölte, hogy márciusban 11,5 százalékkal nőtt az új autók eladása, míg februárban még 35,5 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Januárban ennél is nagyobb, 39,5 százalék volt a visszaesés mértéke – 1970 óta nem regisztráltak ehhez hasonló mértékű csökkenést az év első hónapjában, ami azzal függött össze, hogy a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt gyakorlatilag az egész ország le volt zárva.

Az SMMT honlapján szereplő adatok szerint márciusban 283.964 új autót értékesítettek az egy évvel korábbi 254.684 után. Az idei első három hónapban 12 százalékkal csökkent az új autók eladása Nagy-Britanniában éves összevetésben 425.525-re.

Az SMMT 1 millió 830 ezer új autó idei eladásával számol. Nagy-Britanniában tavaly 1 millió 630 ezer új autót adtak el, ez 29,4 százalékos csökkenés volt a megelőző évhez képest és egyben a legnagyobb visszaesés 1943 óta.

Európa második legnagyobb autópiacán a 2016-os csúcs után tavaly már a negyedik egymást követő évben csökkent az új autók értékesítése. 2016-ban még 2 millió 690 ezer új autót vásároltak Nagy-Britanniában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »