Keddtől Németországba is csak negatív teszttel lehet repülni

A koronavírus elleni védekezés részeként keddtől negatív vírusteszt-lelet felmutatásához kötik Németországban a repülőgépen érkezők belépését. A rendelet egyelőre május 12-ig érvényes, célja leginkább a német turisták otthon tartása.

A szövetségi egészségügyi minisztérium rendelete szerint a légitársaságok csak negatív teszteredménnyel rendelkező utasokat engedhetnek a Németországba induló gépek fedélzetére. A tesztet legkésőbb az indulás előtt 48 órával kell elkészíteni, lehet PCR-teszt vagy antigén gyorsteszt. Az eredményt papíron vagy digitális formában kell rögzíteni német, angol vagy francia nyelven.

Pozitív lelet esetén az érvényes menetjeggyel rendelkező utas nem léphet a fedélzetre, hanem követnie kell a vírushordozókról szóló helyi szabályokat, vagyis karanténba kell vonulnia a saját költségén. A rendelet egyelőre május 12-ig érvényes, felmentést csak a repülőjáratokon dolgozók és az ötévesnél kisebb gyerekek kapnak.

A rendelkezés előzménye, hogy a helyi korlátozások lazítása révén ismét tízezrek utaznak a németek egyik legkedveltebb üdülőhelyére, a Spanyolországhoz tartozó, földközi-tengeri Baleár-szigetekre (Ibiza, Mallorca és Menorca a nagyobb szigetek), miközben a németországi szálláshelyek nem fogadhatnak üdülővendégeket, és a szövetségi kormány azt kéri, hogy a járvány lassítása érdekében még egy ideig mindenki tekintsen el a szabadidős utazástól.

A berlini vezetés azt is megvizsgálta, hogy meg lehet-e tiltani ideiglenesen a külföldi üdülőhelyek látogatását. Megállapították, hogy az elképzelés jogi akadályok miatt nem valósítható meg. Ezért végül egyelőre csak a negatív tesztlelet felmutatásának kötelezettségével egészítették ki a járványügyi szabályozást.

Az új rendelet mellett az összes eddigi is érvényes még, vagyis a negatív teszt nem ad felmentést a karanténkötelezettség alól a SARS-CoV-2-vel vagy a vírus új változataival súlyosan fertőzöttként számon tartott országokból, térségekből érkezőknek.

Németországban erősödik a járvány harmadik hulláma. A legfontosabbnak tartott mutató, az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság – a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma – egy hónap alatt csaknem megduplázódott, a március elején regisztrált 67,50-ről 135,2-re emelkedett a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az intézet keddi összesítése szerint az előző 24 órában 9549 fertőződést szűrtek ki tesztekkel – ez csaknem 30 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 7485-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 791 822 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t, az aktív  fertőzöttek száma 211.901, ami a teljes lakosság 0,25%-ának felel meg. (Összehasonlításképpen: ez a mutató Magyarország esetében 2,31%)

A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 180-ra csökkent Németországban az egy héttel korábbi 250-ről. A csökkenést a legidősebb korosztályokra és a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány előrehaladásának tulajdonítják szakértők. Az új halálesetekkel 76 093-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma Németországban.

Forrás. MTI / Worldometers

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »