Tovább romlottak a magyar járványügyi adatok

A ma reggel publikált adatok szerint 221 ezer fölé nőtt az aktív fertőzöttek száma, már a teljes lakosság 2,29%-a fertőzött, azaz minden 44. magyar koronavírusos. A halálesetek száma meghaladta a húszezret, és közel 1500-an vannak lélegeztetőgépen.

Meghalt 189, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 7263 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 1 920 347 embert oltottak be Magyarországon, közülük 689 392-en már a második adagot is megkapták. A kormányzati portálon azt írták: 641 124-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 20 161-re emelkedett, a gyógyultak száma 399 961.

Az aktív fertőzöttek száma 221 002-re nőtt, kórházban 12 291 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1497-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 55 511-en vannak, a mintavételek száma 4 557 943-ra nőtt. Kiemelték, hogy az oltási program rendben, ütemezetten folyik, veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban. A kórházi oltópontokon Pfizer-, a háziorvosoknál Sinopharm-, AstraZeneca- és Moderna-vakcinával folytatódik az oltás.

  • Nem csökkenek a számok

Régiós összehasonlításban, a lakosságszámot is figyelembe véve most már Magyarországon a legmagasabb az aktív fertőzöttek száma. Csehországban csökkenőben van a járvány terjedése, az aktív fertőzöttek száma 148 ezerre esett, azaz a teljes lakosság 1,39%-a fertőzött jelenleg. Szlovéniában ez az arány 0,59%, Ausztriában 0,39%, Szlovákiában 1,7%.

A halálozási arány tekintetében sem jobb a helyzet, Magyarország továbbra is a világon a 4. legrosszabb adattal rendelkezik, az 1 millió lakosra vetített halálesetek száma már 2091, ennél csak Csehországban (2428), San Marinóban (2472) és Gibraltáron (2791) magasabb a halálozási arány – igaz, az utóbbi két apró területen együttesen 178 halálesetet regisztráltak, így statisztikailag nem teljesen mérvadó az összehasonlítás.

A kormány döntött az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók kampányszerű oltásáról is. Egyúttal a kormányzati portálon arra kérik őket, hogy ha még nem tették meg, hétfő éjfélig regisztráljanak. Munkába álltak a katonai oltóbuszok is, amelyeket elsőként Nógrád megyei kistelepüléseken használnak mobil oltópontként a regisztráltak oltására. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

“Az újraindítást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva” – emelték ki, hozzátéve, hogy akkor is csak fokozatos lépésekben. Az erről szóló kormányrendelet szombaton jelent meg a Magyar Közlönyben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.

Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását – írták. Hozzátették: minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekeznek bekapcsolni az oltásba. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen – emelték ki.

  • Előzmények:

Forrás: MTI / Worldometers

Felkapott hírek

Friss hírek