Nem tart a bitcoin térhódításától a norvég jegybank

Norvégia a világ élvonalában jár, ha digitális fizetésekről van szó, az országban mindössze a fizetési tranzakciók 4%-ában használnak készpénzt, az érintés nélküli kártyás fizetés és a digitális pénztárcák használata a legelterjedtebb. Ennek ellenére a norvég jegybank kormányzója nem látja a bitcoinban a jövő fizetőeszközét.

A norvég jegybank nem ajánlja a bitcoint, mint alternatív fizetőeszköz használatát, mert túlságosan nagy erőforrást igényel az előállítása („bányászata”) és nagyon költséges, de a legfontosabb szempont az, hogy nem stabil – mondta el a Bloombergnek Oystein Olsen, a norvég jegybank kormányzója.

https://www.instagram.com/p/CM_GYyyoTfC/

A bitcoin támogatói azzal érvelnek a legnagyobb piaci értékkel rendelkező kriptovaluta mellett, hogy alternatívát nyújt a dollárral szemben és védelmet nyújt az infláció ellen, egyes bitcoin-rajongók pedig egyenesen azt gondolják, hogy a bitcoin végül átveszi a dollár elsőségét a világ legfőbb tartalékvalutájának szerepében.

Olsen ugyanakkor nem így gondolja.

„Egy központi bank és egy valuta legfőbb szerepe az, hogy stabilitást nyújtson a pénz értékében és az ehhez kapcsolódó pénzügyi rendszerben, ezt pedig a bitcoin nem tudja megadni.”  – nyilatkozta Olsen.
  • Kapcsolódó cikkeink:

Hasonló véleményt fogalmazott meg múlt hétfőn Jerome Powell amerikai jegybankelnök is:

„A kriptovaluták rendkívül volatilisek, ezért nem igazán alkalmasak értéktartásra, ráadásul semmilyen fedezet nem áll mögöttük. Inkább tekinthetők spekulációs eszköznek, mint valódi fizetőeszköznek, így inkább az arany versenytársaként lehet említeni, nem pedig a dollár alternatívájaként” – mondta Powell.

Ehhez még érdemes hozzátenni, hogy az aranynak van értéke, a bitcoinnak viszont inkább csak árfolyama van.

A teljes cikk a CNBC oldalán, angol nyelven olvasható.

Tovább olvasom →

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »