Dominic Raab összefogást sürget az orosz fenyegetések ellen

Dominic Raab brit külügyminiszter összehívja a NATO szövetségeseket, hogy együtt szálljanak szembe az orosz fenyegetéssel, ezáltal biztosítva, hogy Oroszország ellenséges tevékenysége valós következményeket vonjon maga után.

Az erről szóló üzenetet a mai napon, egy Oroszországgal kapcsolatos NATO védelmi miniszteri értekezleten fogja átadni egy kétnapos brüsszeli csúcstalálkozó keretében, mely a NATO-országok külügyminisztereinek első személyes találkozója lesz több mint egy éve.

A brit külügyminiszter ismerteti majd az orosz agresszió megváltozott jellegét, amely új, romboló technológiákat alkalmazva világszerte fenyegetést jelent mind a demokráciákra, mind a nyitott társadalmakra nézve. Ebbe beletartozik Oroszország új, legkorszerűbb rakétarendszereinek a fejlesztése, amelyek a hagyományos védelmi rendszerek megkerülésére épülnek, valamint az állam által támogatott kibertámadások, amelyek szenzitív adatokat céloznak meg, és megpróbálnak beavatkozni a választásokba, vagy dezinformációt terjeszteni a koronavírussal kapcsolatban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Biden után Stoltenberg is odaszúrt Putyinnak

Biden vs. Putyin – a teljes interjú

A külügyminiszter megerősíti: az Egyesült Királyság megingathatatlanul támogatja a NATO-t, mint a transzatlanti biztonság alapkövét, és támogatni fogja azokat a javaslatokat, amelyek erősítik a szövetség politikai válaszát a már meglévő és újonnan megjelenő fenyegetések egész sorára.

Támogatni fogja továbbá a NATO „Nyitott ajtó” politikáját is, amely utat kínál a NATO-tagság felé, beleértve az orosz agresszióval szembenéző országokat, mint Ukrajna és Grúzia. Ezzel együtt jár a NATO-n kívüli partnerekkel való együttműködés fontossága az egyre növekvő globális kihívások kezelésében, ideértve az európai államokkal, például Svédországgal és Finnországgal vagy az Indo-csendes-óceáni hatalmakkal, például Ausztráliával, Új-Zélanddal és Japánnal való közös munkát.

„Ez egy fontos lehetőséget teremt a NATO-szövetségesek számára, hogy összegyűljenek és megvitassák szövetségünk jelentőségét egy olyan világban, ahol a demokráciákat autoriter hatalmak és nem-állami szereplők fenyegetik, amelyek kiber-fenyegetéseket és új, ellenséges technológiákat használnak a szabályokon alapuló világrend szabotálására.

„Az Egyesült Királyság, mint vezető védelmi és diplomáciai hatalom, teljes mértékben támogatja a NATO-t, mint erőteljes katonai visszatartó erőt Oroszország fenyegetéseivel szemben, továbbá, mint erős, egységes, Moszkva destabilizáló tevékenységei ellen fellépő politikai védőbástyát is.” – nyilatkozta Dominic Raab külügyminiszter a találkozó előtt.

A találkozó az Egyesült Királyság stratégiai intézkedéscsomagjának megjelenését követi, amely szerint továbbra is Oroszország jelenti a legsúlyosabb fenyegetést, valamint a Védelmi Parancsnoki Dokumentumot, amely kijelöli, hogy az Egyesült Királyság hogyan fogja modernizálni haderőit a tengeren, szárazföldön, levegőben, űrben és a kibertérben.

Egy másik ülésen a találkozó első napján (március 23, kedd) a brit külügyminiszter a lehető legnagyobb erőfeszítést sürgette a NATO egy új, merész klímabiztonsági menetrendről való megállapodásával kapcsolatban. Ez olyan ügyek megvitatását foglalja majd magában, mint a katonai tevékenységekből származó, üvegházhatást okozó gázok jelentős csökkentése, az éghajlati katasztrófákra való reagálási képesség javítása, fejlettebb előrejelző rendszerek, valamint a szövetség egészére kiterjedő vizsgálat arra vonatkozóan, hogy hogyan befolyásolja a NATO-t és a kritikus energetikai infrastruktúrát a klímaváltozás.

Kedden a külügyminiszter találkozott Antony Blinkennel, az Egyesült Államok külügyminiszterével, Jean-Yves Drian francia külügyminiszterrel és Heiko Maas német külügyminiszterrel is – a transzatlanti négyes tagjaival –, hogy megvitassák a közös prioritásokat, s összehangolják a transzatlanti megközelítéseket a legfőbb globális kihívásokat illetően – beleértve Iránt, Oroszországot és Jement.

Forrás: British Embassy

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »