Nagy-Britanniában beoltották a felnőtt lakosság felét

Nagy-Britannia felnőtt lakosságának fele már megkapta a koronavírus elleni oltást – közölte szombaton Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Hancock a Twitteren megjelent bejegyzésében közölte azt is, hogy az előző 24 órában többen részesültek a vakcinában, mint a december 8-án kezdődött nagy-britanniai oltási kampány bármelyik eddigi napján.

A miniszter számszerűen nem ismertette az adatokat, de a szaktárca a szombat este közzétett részletes összesítésében közölte: a szombaton nulla órakor zárult egy napban 589 675-en részesültek a vakcina első dózisában, a második adagot 121 481-en kapták meg. A brit egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint az első oltási dózist eddig 26 853 407-en, a másodikat 2 132 551-en kapták meg.

A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint Nagy-Britanniának jelenleg hozzávetőleg 52,7 millió felnőtt lakója van, így a szombatig beadott több mint 26,85 millió első oltási adag azt jelenti, hogy az eddig beoltottak száma valamivel meg is haladta a lakosságszám felét. A brit kormány célkitűzése az, hogy április 15-ig az 50 év feletti korosztályok mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagjából.

Boris Johnson brit miniszterelnök – aki pénteken kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját – a minap kijelentette, hogy jóllehet áprilisban az eddigi igen bőséges vakcinaellátmánynál technikai okok miatt kevesebb oltóanyag érkezik Nagy-Britanniába, az oltási célok azonban így is teljesülnek a kitűzött határidőkre.

Forrás: Pixabay

Nagy-Britanniában minden friss mérőszám szerint visszavonulóban van a koronavírus-járvány

A brit statisztikai hivatal széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló legújabb becslése szerint Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában – jelenleg minden 340 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 0,29 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus. Az ONS egy hónappal ezelőtti vizsgálata alapján abban az időszakban az angol lakosság 0,88 százaléka volt koronavírus-fertőzött, vagyis jelenleg nem egészen az egyharmada az egy hónappal ezelőttinek a lakosságarányos fertőzöttségi ráta Angliában.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb számításai szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészében átlagban 0,6 és 0,9 között van, vagyis tíz fertőzött átlagosan 6-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A SAGE számítási módszertana szerint ez azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma minden egyes nap 3 és 6 százalék közötti ütemben csökken országos átlagban az előző 24 órához képest.

A brit egészségügyi minisztérium szombat esti adatismertetése szerint az elmúlt egy hétben 37 451 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 3026-tal, 7,5 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. A szombaton zárult egyhetes időszakban 659 páciens haláláról érkezett jelentés. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 386-tal, 36,9 százalékkal csökkent Nagy-Britanniában az előző héttel összevetve.

  • Cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »