Koronavírus körkép: egyre több országban tüntetnek

Romániában minden korábbinál több koronavírusos beteget ápolnak a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein, ugyanakkor több városban, Bukarestben pedig két helyszínen is százak tüntettek szombaton a járványügyi korlátozások, a maszkviselési kötelezettség és az oltások „kötelezővé tétele” ellen.

A kormányszékház előtti demonstráció egyik szónoka a Románok Egyesüléséért Szövetségből (AUR) kizárt Diana Sosoaca független szenátor volt, aki technokrata kormányt, előre hozott választásokat követelt, és egyebek mellett az ellen tiltakozott, hogy a diákoknak még a testnevelésórákon is maszkot kell viselniük.

A bukaresti Egyetem téren ortodox szentképekkel, „Szabad dákok”, „Le az egészségügyi diktatúrával” feliratú táblákkal demonstrált több száz tüntető. A résztvevők többsége egyik helyszínen sem viselte a nyilvános helyeken kötelező védőmaszkot, és nem tartotta be az előírásos távolságot.

A korlátozások ellen tüntettek szombaton Galacon, Brassóban és a vesztegzár alá vont Temesváron is.

A csendőrség bejelentette, hogy megbírságolja a járványügyi előírások betartását megtagadó résztvevőket és a megmozdulások szervezőit: utóbbiakat azért, mert nem gondoskodtak arról, hogy a demonstrációkon – a járványügyi előírásokat részletező kormányhatározatnak megfelelően – legfeljebb százan legyenek jelen.

Temesvári karantén feloldása

A Temes megyei járványügyi operatív törzs szombati esti ülésén – a koalíciós pártok helyi képviselői közti nézeteltérések és a karanténellenes tüntetések közepette – nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást a két hete elrendelt vesztegzár újabb egy héttel történő meghosszabbításáról szóló szakértői javaslat, így az eredeti rendelet lejártával vasárnap éjféltől feloldják a karantént Temesváron és a vele összenőtt környező községekben. A bánsági nagyváros a romló járványügyi mutatók ellenére kerül ki a vesztegzár alól: két hete a lakosság 7,36 ezrelékét tette ki az előző kéthetes fertőzési ráta, szombaton már 8,19 ezrelékes volt a fertőzési arány.

Romániában szombaton újabb rekordot döntve 1324-re emelkedett az intenzív terápiában részesülő koronavírus-fertőzöttek száma. A telítettség 94 százalékos, miután a hatóságok a járvánnyal versenyt futva napról napra bővítik a Covid-kórházak intenzív terápiás kapacitását. Az utóbbi 24 órában több mint 6000 új fertőzést és 112 halálesetet jelentettek: mindkét adat 30 százalékos növekedést mutat az utóbbi két hét átlagához képest.

Florin Citu kormányfő szombaton felhívást intézett a lakossághoz a járványügyi korlátozások fegyelmezett betartására, ugyanakkor azt ígérte: Romániában nem lesz teljes zárlat. A bukaresti kormánynak az a célkitűzése, hogy Románia az immunizáció révén szorítsa vissza a fertőzéseket, a következő időszakban napi 80 ezerre emelkedik az oltások száma – közölte a román miniszterelnök.

A 20 millió lakosú Romániában eddig 1 millió 700 ezer embert oltottak be, közülük 772 ezren a második adag vakcinát is megkapták.

Szerbiában is a korlátozások miatt vonultak utcára az emberek

A tiltakozók közül sokan nem viseltek maszkot, és a szükséges távolságot sem tartották be. Az emberek azért vonultak a belgrádi Köztársaság térre, mert a kormány a gyógyszertárakon, az élelmiszerboltokon és a benzinkutakon kívül mindent bezáratott már több mint egy hete, és az intézkedés a várakozások szerint még egy hétig érvényben marad. A tüntetők szerint a korlátozásoknak semmi értelme nincs, a kormány szerint viszont csak így lehet megfékezni a járvány terjedését.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 4687-tel 546 778-ra, Koszovóban 771-gyel 81 352-re, Észak-Macedóniában 1299-cel 118 424-re, Montenegróban ötszázzal 86 782-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1417-tel 152 554-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 31-gyel 4890-re, Koszovóban nyolccal 1756-ra, Észak-Macedóniában 24-gyel 3446-ra, Montenegróban tízzel 1195-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 44-gyel 6009-re nőtt.

Szlovéniában elindult a járvány harmadik hulláma

Bizonyos, hogy Szlovéniában már elkezdődött a világjárvány harmadik hulláma, miközben az ország még mindig a második hullám magas fertőzöttségi adataival küzd – írta szombaton Twitter-bejegyzésében Mateja Logar járványügyi szakember, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoportjának vezetője.

Szlovéniában heti átlagban ötödével nőtt az új esetek száma a megelőző héthez képest. Logar szerint a szakértők már mindent elmondtak, amit tudtak, most az egyes emberek felelősségén és hozzáállásán múlik, hogy a tetőzés ne döntsön újabb csúcsokat.

Szlovéniában szombatra 1030-cal 205 548-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában hat beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3967-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 485-en vannak kórházban, 88-an intenzív osztályon.

Január közepe óta nem volt ennyi új fertőzött Horvátországban

Horvátországban az elmúlt napon 1186 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 256 805-öt. Szombatra tízen haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5753-ra emelkedett. Kórházban 931 beteget ápolnak, közülük 89-en vannak lélegeztetőgépen.

Eközben szombaton öt nagy horvátországi városban is tüntettek a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések ellen. A legtöbben – kétezren – Split-Dalmát megyében, ahol a Tengermelléki-Fennsíki megye után a legtöbb fertőzöttet regisztrálták az országban.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »