Nehezebbé válhat a védekezés Németországban

Ismét fordulóponthoz érkezhetett az új típusú koronavírus-járvány Németországban; a fertőzőképesebb vírusváltozatok szétterjedése miatt még nehezebbé válhat a védekezés – mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteken Berlinben.

Lothar Wieler a szövetségi kormány egészségügyi miniszterével tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a napi új fertőződések száma az utóbbi időszakot jellemző gyors csökkenés után “stagnálni látszik”.

A kedvező trend érezhetően gyengül, és az esetszám stabilizálódása túlságosan magas szinten kezdődött meg. Így még nehezebb lesz elérni a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó korlátozások lebontásához szükséges járványügyi határértékeket.

Ráadásul a SARS-CoV-2 új, fertőzőképesebb – és valószínűleg veszélyesebb – változatai egyre inkább terjednek, főleg az elsőként Angliában azonosított, B 1.1.7. jelzésű változat. Nem tudni még, mekkora szerepe van ennek a fejleménynek abban, hogy kezd megállni a tavaly ősszel kibontakozott fertőzéshullám enyhülése, de nagyon valószínű, hogy a mutációk miatt nehezebb lesz a védekezés, és egyre több járványkitörés történik majd fiatalok és gyerekek körében.

Így “minden meggondolatlan lazítás felgyorsítja a vírus terjedését”, és hamar visszaveti az országot a karácsony előtti viszonyok közé – utalt az RKI vezetője a járványhullám tetőzésének időszakára, amikor a napi új fertőzések száma meghaladta a harmincezret, a halesetek száma pedig megközelítette az ezret.

Térségenként változhatnak a szabályok

Jens Spahn egészségügyi miniszter azt mondta, hogy egyelőre “oldalazás” – egyértelmű trend nélküli mozgás – látszik a járványügyi adatokban, illetve az is, hogy igen jelentősek a regionális eltérések. Számos járásban már jóval a korlátozások enyhítésének feltételéül szabott 35 alatt van az úgynevezett hétnapi incidencia (fertőzésgyakoriság) – a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma -, míg egyes térségekben nagyságrendekkel felette.

Ezért a védekezés átalakulására, országosan egységes helyett térségenként eltérő megoldásokra lehet számítani. Óvatosan, nagy körültekintéssel kell eljárni, el kell kerülni például, hogy egy zárlat alatt lévő régióból mindenki átjárjon vásárolni a szomszédos településekre, a jobb járványügyi helyzet révén nyitva tartó üzletekbe – fejtette ki a miniszter.

Az viszont az egész országra érvényes, hogy a vakcinaellátás javulásával lendületet vesz az oltási kampány. Tovább erősíti a védekezést, hogy márciustól ingyenessé teszik az úgynevezett antigén gyorsteszteket, és megjelennek a piacon az egészségügyi képzettség nélkül, önállóan elvégezhető gyorstesztek is – mondta Spahn.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az RKI pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 9113 új fertőződést regisztráltak; ez csökkenés az egy héttel korábbi 9860-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 369 719 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 508 halálesetet regisztráltak – ami ugyancsak csökkenés az egy héttel korábbi 556-hoz képest -, a járvány áldozatainak száma így 67 206-ra emelkedett.

Forrás: MTI

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply