Draghi régi-új beceneve: Super Mario

Mario Draghi, miután Giuseppe Conte lemondása után lehetőséget kapott egy új olasz kormány megalakítására, szinte pár nap alatt többet javított Olaszország gazdasági megítélésén, mint Conte a miniszterelnökségének teljes időszaka alatt.

Draghit február 3-án kérte fel Sergio Mattarella olasz államfő a kormányalakításra, amit ő feltételesen el is fogadott, majd pár napon belül szinte az összes komolyabb párttal meg is egyezett abban az Olaszországban, ahol a politikai színtér rendkívül széttagolt és egy kormány átlagos “futamideje” 14 hónap.

Mario Draghi kormányalakítását támogatta Öt Csillag Mozgalom (M5S) a baloldali Demokrata Párt (PD), a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Liga is, Matteo Salvini vezetésével, miközben ezek a pártok korábban egymással politikai játszmák keretében vették el a kormányzást az éppen hatalmon lévőktől.

Mire ez a nagy összetartás?

Egyrészt Mario Draghi nemzetközileg is elismert név, 8 évig sikeresen irányította az Európai Központi Bankot és közben egy euróválságot is elhárított – ekkor kapta a Super Mario becenevet, amelyre az elmúlt két hétben is rászolgált, hiszen az olasz tőzsde szárnyal, az olasz kötvényhozamok öt éve nem voltak ilyen alacsonyan, emellett pedig az olasz lakosság 85%-a (!) is támogatja, hogy a volt jegybankelnök legyen Olaszország új miniszterelnöke.

Másrészt politikai okai is vannak a széleskörű támogatottságnak: Draghi vezetésével óriási összeget költhet el Olaszország az EU helyreállítási alapjából úgy, hogy közben ezzel nem sérülnek a pártérdekek sem, mert Draghi már most kijelentette, hogy nem kíván indulni a következő olasz választáson, tehát a pártok sem konkurens vezetőként tekintenek rá, hanem egy olyan leendő miniszterelnökként, aki után a győztes párt vagy koalíció – bármelyik is legyen az – a mostaninál lényegesen jobb helyzetben veheti át az olasz gazdaság egyengetését.

Forrás: Businessweek / Kitekintő

 

 

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »