Egyszerre lazítanak és szigorítanak Ausztriában

Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe.

Osztrák határátkelő, kép forrása: Pixabay

Ugyan szigorúbb járványvédelmi intézkedések – például a hatékonyabb FFP2-es maszkok viselése, valamint bizonyos testi kontaktust igénylő szolgáltatások esetében kötelező negatív teszteredmény felmutatása – mellett, de a napokban országszerte újra kinyitottak az üzletek, a fodrászatok, a kozmetikák és a masszázsszalonok.

A kereskedelmi egységekben a korábbi 10 négyzetméterrel szemben minden vevőre 20 négyzetméter terület kell, hogy jusson, és ez az új szabályozás nemcsak a most újranyitott üzletekre – a bútorboltokra, a barkácsáruházakra, az elektronikus cikkeket árusító üzletekre, a ruházati és cipőboltokra – vonatkozik, hanem az élelmiszert, illetve alapvető szükségleti cikkeket árusító egységekre is.

Szigorítják a beutazást

Az enyhítésekkel párhuzamosan azonban szerdán még szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe. A már korábban bevezetett regisztrációs és karanténkötelezettség mellett minden Ausztriába beutazni szándékozónak fel kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet. Amennyiben ezzel nem rendelkezik, haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül köteles pótolni.

A szigorú szabályok alól ezentúl az ingázók sem jelentenek kivételt, mostantól rájuk is vonatkozik a regisztrációs kötelezettség – hetente egyszer -, és beutazáskor nekik is fel kell mutatniuk egy negatív teszteredményt, amely esetükben azonban egyhetes is lehet.

A szerdai adatok szerint az elmúlt 24 órában Ausztriában 1469 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 427 562 esetet regisztráltak. A Covid-19 betegséggel kórházban ápoltak száma 1564, az intenzív kezelésre szorulók 267-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 43-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8114-re emelkedett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek