Felgyorsult az oltási program Szerbiában

Szerbia nem vesztegeti az időt; oltási kampánya máris a második leggyorsabb Európában az Egyesült Királyság mögött.

Noha nem is tagja az Európai Uniónak – és ezáltal kimarad a blokk közös vakcina-beszerzési programjából -, Belgrád már 11 millió adag oltás beszerzéséről írt vagy ír alá a napokban szerződést a különböző gyártókkal. A már szerződésbe foglalt 6,5 millió vakcina egyharmada ráadásul már meg is érkezett az országba, a következő hónapokban azonban várhatóan mind a 11 millió adag rendelkezésre áll majd.

Ana Brnabic miniszterelnök közlése szerint az oltási program szempontjából Szerbia vezetőnek számít Európában, ugyanis nemcsak a vakcina első adagját, hanem a második dózist is biztosítani tudja mindenki számára.

A legújabb fejlemény, hogy a balkáni ország a kínai Sinopharm vakcinából is megrendelt egymillió adagot; erről a kormányfő az alábbi videóban ejt szót. Arra a kérdésre, hogy aggasztja-e az orosz és a kínai vakcinák biztonságossága – miután Szerbia még azelőtt jóváhagyta őket, hogy a dokumentációt eljuttatták volna az EU-hoz -, Brnabic azt válaszolta, hogy országa „az összes vonatkozó oltóanyagból szerzett néhány mintát a hatóságok számára, akik ellenőrizték, majd miután biztonságosnak ítélték, jóváhagyták őket”.

 

Egyelőre sem a kínai, sem az orosz vakcinák alkalmazását nem engedélyezik az EU-ban – kivéve Magyarországon, ahol már jóváhagyták őket.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a balkáni államban eddig 6,4 adag oltást adtak be 100 emberre vetítve; ez az arány magasabb, mint bármelyik uniós tagállamban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Euronews

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »