Az ukrán elnök szankcionálta az ellenzéki tévécsatornákat

Az ukrán ellenzék szerdán Volodimir Zelenszkij államfő alkotmányos felelősségre vonását kezdeményezte, miután az elnök rendeletében pénzügyi és gazdasági szankciókkal sújtott az ellenzékhez kötődő három tévécsatornát, gyakorlatilag megvonta tőlük a működési jogot, illetve öt évre szóló büntetőintézkedéseket vezetett be tulajdonosuk, Tarasz Kozak ellenzéki politikus ellen – jelentették szerdán orosz hírportálok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, kép forrása: Flickr

A szankciókról szóló rendelet kedd éjszaka jelent meg az elnöki hivatal honlapján; Zelenszkij az intézkedéssel a nemzetbiztonsági tanács aznapi döntését léptette életbe. Összesen nyolc jogi személy ellen vezettek be korlátozó intézkedéseket, többek között a 112 Ukrajina, a News-One és a Zik televíziók ellen. Mindhárom tévé már kedden megszakította a sugárzást, adásaik csak a YouTube videomegosztó portálon követhetők.

Julija Mendelj elnöki szóvivő szerint ezek a tévétársaságok az orosz propaganda eszközeivé váltak Ukrajnában, és Oroszországból pénzelik őket.

Az ellenzék a legfelsőbb bírósághoz fordul, és kezdeményezi Zelenszkij alkotmányos felelősségre vonását, arra hivatkozva, hogy a mindenkori államfő nem vezethet be szankciókat ukrán vállalatok és polgárok ellen.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »