Biztató eredményekkel kecsegtet az izraeli oltási program

Izrael a múlt héten rendkívül biztató kezdeti eredményekről számolt be az oltási programja kapcsán, növelve a reményt, hogy az alkalmazott vakcinák valóban magas szintű védelmet nyújtanak a koronavírus ellen.

Az izraeli egészségügyi minisztérium által közzétett adatok alapján a 715 425 emberből, akik már megkapták az oltás mindkét dózisát, 317-en – azaz 0,04% – kapták el a fertőzést egy héten belül. Közülük 16 beteg állapota súlyos, őket kórházban kezelik.

Közben egy ettől független, kisebb mintára alapozott vizsgálat kimutatta, hogy a Pfizer Covid-19 elleni vakcinája 92%-ban hatékony az országban. A Maccabi Healthcare Services által beoltott 163 000 izraeli közül pedig csak 31 főnél diagnosztizálták a koronavírust a teljes védelem első 10 napja alatt.

„Ez nagyon-nagyon jó hír” – mondta Ekka Zohar oltásstatisztikai elemző a The Times of Israel-nek. „Ez az első olyan tanulmány a világon, amely során ilyen nagy számú, teljesen védett pácienst vizsgáltak” – tette hozzá.

Izrael világelső az oltási program kapcsán, lakosságának már mintegy 20%-a mindkét dózist megkapta.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: BBC

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »