Friss hírek

Oroszország nem vár pálfordulást az új amerikai vezetéstől

Oroszország udvariasabb hangnemre számít az Egyesült Államok részéről, de nem táplál illúziókat a washingtoni vezetőváltással kapcsolatban – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai évértékelő sajtótájékoztatóján.

Lavrov az online eseményen Moszkva nyugtalanságának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy szerinte az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt a nemzetközi biztonság aláásására törekszik. Kifogásolta, hogy ezek az országok az ENSZ keretein kívül “exkluzív mechanizmusokat, a hasonlóan gondolkodók csoportjait” hozzák létre, amelyek megpróbálják rákényszeríteni döntéseiket a nemzetközi közösség egészére.

Az orosz diplomácia vezetője úgy vélekedett, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök kormányzata megállapodásokra fog törekedni Oroszországgal és Kínával azokon a területeken, ahol ez érdekében áll majd, és ahol nem tudja megkerülni a párbeszédet. “Az az érzésem, hogy orosz viszonylatban a modor talán kissé udvariasabbá válik, de a politika lényege aligha változik meg” – fogalmazott Lavrov.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatót tart, kép forrása: Flickr

Mint mondta, arra számít, hogy Biden egy szakemberekből és nem “propagandistákból” álló kormányt fog összeállítani, tagjaival remélhetőleg együtt lehet majd működni a fegyverzetellenőrzés kérdéseiben. Hozzátette, hogy a dominanciára való törekvés változatlan marad Washingtonban.

“Meglátjuk, nem táplálunk illúziókat” – jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy az új amerikai kormányzat felül kívánja vizsgálni Donald Trump elnöknek azt a döntését, hogy az Egyesült Államok hátat fordít az olyan nemzetközi fórumoknak, mint az Egészségügyi Világszervezet, az UNESCO és az ENSZ emberi jogi bizottsága.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek